Mèxic repeteix com el país en pau més perillós per a la premsa

Reporters Sense Fronteres ha contactat ja amb responsables del nou executiu, en el qual detecta “una voluntat de lluitar contra la corrupció”.

Manifestació a Mèxic contra el segrestament del periodista Salvador Adame Pardo, el passat 2017
Manifestació a Mèxic contra el segrestament del periodista Salvador Adame Pardo, el passat 2017 / Europa Press

Mèxic encapçala, aquest 2018 i per segon any consecutiu, la llista de països en pau més perillosos per a la premsa, amb nou periodistes assassinats i amenaçats per càrtels i governs corruptes, segons indica l'informe anual de Reporters Sense Fronteres (RSF).

L'organització defensora de la llibertat de premsa ha assegurat que, malgrat que s'han registrat dos morts menys que en 2017, aquesta baixada no suposa una millora de la situació; als nou assassinats s'estan estudiant altres dos, el dels reporters Jesús Alejandro Martínez Jiménez i el de Diego García Corona.

En el llistat mundial, Mèxic només es veu superat per Afganistan, amb quinze morts, i Síria, amb onze, tots dos països afectats per la guerra. “No hem vist cap millora. La situació és dramàtica, sobretot per a la premsa local dels estats marcats pels tràfics d'armes i drogues”, ha assenyalat el responsable de l'àrea d'Amèrica Llatina, Emmanuel Colombié.

Com ja avançava l'informe publicat pel Comité de Protecció dels Periodistes, la política és el tema informatiu més perillós per als professionals de la informació, seguida dels drets humans. Quan no són directament assassinats, segons ha assegurat Colombié, pateixen un permanent assetjament, amenaces o seguiments de carrer, que en alguns casos desemboquen també en la seua mort. Així mateix, aquesta institució no oculta “la responsabilitat del govern federal”, que “coneix la situació i no pren les mesures necessàries per a detenir-la”, ha indicat.

El “botó d'urgència” de Rubén Pat

L'informe anual cita el cas de Rubén Pat, abatut en ple carrer el passat 24 de juliol a l'estat de Quintana Roo, malgrat que havia demanat un dispositiu de seguretat urgent després que un mes abans fora assassinat el seu col·lega José Guadalupe Chan Dzib. Les autoritats li van proporcionar un “botó d'urgència” i un GPS, segons indica l'organització. També el cas de Mario Leonel Gómez Sánchez, qui va rebre un tir mortal en ple carrer a l'estat de Chiapas, un dia després que denunciara una reducció de la seua protecció per les retallades del govern.

A més de la protecció, l'organització considera necessari lluitar contra la impunitat, “sense la qual és impossible que la premsa se senta segura”. Colombié ha lamentat que els autors intel·lectuals dels assassinats romanen impunes: “en cap cas s'aconsegueix que se senten a la banqueta, encara que són coneguts”.

Reporters Sense Fronteres ha contactat ja amb responsables del nou executiu, en el qual detecta “una voluntat de lluitar contra la corrupció de forma eficaç”, la qual cosa podria traduir-se en una millora de la situació dels periodistes. “Té un gran treball per davant per a lluitar contra la impunitat. Però crec que arriba amb la voluntat de posar en marxa una política més integral i general per a millorar la protecció i lluitar contra la impunitat”, ha anunciat esperançat.

Els desplaçaments forçosos, autèntics exilis de les seues zones natals, han originat el que Colombié descriu com a "zones silenciades" i "forats negres per a la informació" en les quals la premsa a penes pot posar el peu.

També et pot interessar

stats