Els metges implanten als Estats Units a una dona una orella impresa en 3D amb teixit viu de cèl·lules humanes
La companyia de biotecnologia 3DBio Therapeutics destaca que és la primera vegada que s'usa la impressió 3D per a fer una part del cos amb les mateixes cèl·lules d'un pacient
Una dona mexicana de vint anys resident a San Antonio (Texas), que va nàixer amb una orella dreta xicoteta i deforme, ha rebut als Estats Units un implant d'orella imprés en 3D fet amb les seues pròpies cèl·lules, segons publica The New York Times.
La companyia de biotecnologia i medicina regenerativa 3DBio Therapeutics, amb seu a Queens, ha destacat que és la primera volta que s'usa la impressió 3D per a fer una part del cos amb les mateixes cèl·lules d'un pacient.
Les empreses han utilitzat prèviament la tecnologia d'impressió 3D per a produir pròtesis a mesura fetes de plàstic i metalls lleugers. Però l'implant d'orella, fet d'una xicoteta gota de cèl·lules extretes de l'orella de la dona, sembla que és el primer exemple conegut d'un implant imprés en 3D fet de teixits vius, segons afegeix el diari.
La nova orella es va imprimir en una forma que coincidia amb precisió amb l'orella esquerra de la dona. Els metges van prendre mig gram de mostres de les seues cèl·lules cartilaginoses de l'orella mal formada, que després van ser cultivades amb nutrients en laboratori per a estimular-ne la proliferació. A continuació, es van mesclar amb una tinta biològica a base de col·lagen.
Segons l'empresa, l'orella, trasplantada al març, continuarà regenerant el teixit del cartílag, donant-li l'aparença d'una orella natural.
3DBio ha anunciat els resultats de la cirurgia reconstructiva de la dona en un comunicat de premsa on ha destacat que els reguladors federals van revisar el disseny de l'assaig i van establir estrictes estàndards de fabricació. Les dades es publicaran en una revista mèdica quan es complete l'estudi.
Assaig en curs amb onze pacients
L'operació a la qual s'ha sotmés Alexa forma part d'un assaig clínic amb més voluntaris per a avaluar l'eficàcia i la seguretat de l'implant, el nom comercial del qual és AuriNovo.
Fins ara, els pacients amb micròtia que volien sotmetre's a un empelt tenien dues opcions: o una pròtesi artificial o una d'elaborada amb cartílag extret de les seues pròpies costelles, la qual cosa suposava molèsties més grans i una estada hospitalària més prolongada. Aquest implant en 3D requereix un procediment quirúrgic menys invasiu que l'ús de cartílag, tal com publica La Vanguardia.
L'assaig clínic, que inclou onze pacients, encara està en curs, i és possible que els trasplantaments fracassen o comporten complicacions de salut imprevistes. Però atés que les cèl·lules es van originar a partir del mateix teixit del pacient, no és probable que el cos rebutge la nova orella, segons han dit els metges.
Els executius de la companyia han afirmat que amb més investigacions la tecnologia podria usar-se per a fabricar moltes altres parts del cos i, fins i tot, produir òrgans vitals molt més complexos, com fetges, renyons i pàncrees.