Dos mesos de bloqueig a Gaza: "Dos milions de palestins sense els subministraments essencials per a sobreviure"
L'OMS i la Creu Roja denuncien la fam, les morts evitables i el "col·lapse" de l'assistència humanitària, mentre hi ha 116.000 tones d'aliments paralitzades per Israel a l'altra banda de la frontera
Es complixen dos mesos des que què no entra ajuda humanitària a la Franja de Gaza. Ho impedeix el bloqueig que practica Israel des del dos de març. Una mesura de pressió contra Hamàs que ha situat la població civil palestina al límit de la supervivència. Ho han denunciat l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Comité Internacional de la Creu Roja (CICR).
Esta última organització assegura que la resposta humanitària a Gaza està "a la vora d'un total col·lapse" i que el bloqueig imposat per Israel combinat amb sis setmanes d'intensos atacs, "han deixat als civils sense els subministraments essencials que necessiten per a sobreviure".
"Dos milions de persones estan patint mentre 116.000 tones d'aliments estan bloquejades a la frontera, a uns minuts de distància", ha lamentat el president de l'OMS Tedros Adhanom en una roda de premsa per als corresponsals de l'ONU.
Ha destacat les morts per malalties evitables, o per la infecció de ferides, quan els camions a l'altre costat de la frontera podrien portar les víctimes els desinfectants i medicaments que podrien salvar-los. El director d'emergències de l'agència de salut de l'ONU ha preguntat quanta sang és suficient per a satisfer els objectius polítics.
En les últimes hores, Israel ha assassinat almenys 23 persones en bombardejos sobre diferents zones de la Franja com ara a Khan Yunis, al sud. Des de març, quan es va trencar l'alto el foc, haurien matat més de 2.300 mil palestins; i més de 52.000 des de l'inici de l'ofensiva a Gaza. Vora 18.000 dels morts són xiquets. La massacre és la reacció militar de Tel-Aviv a l'acció de Hamàs del set d'octubre de 2023, que va causar 1.200 morts i 250 segrestos.