Menjaven pizza fa 2000 anys?

Una excavació al jaciment de Pompeia ha descobert un fresc amb una imatge del que sembla ser el plat italià més internacional

Imatge del fresc en el qual apareix un plat paregut a una pizza / Reuters

Una natura morta plasmada en un fresc a Pompeia mostra un possible avantpassat de la pizza dins d’una casa en aquesta ciutat esborrada del mapa per l’erupció del Vesuvi fa vora 2000 anys.

Amb tot, no és possible que es tracte d’aquest plat italià tan internacional, ja que en el moment els ingredients bàsics com la mozzarella o la tomaca eren desconeguts. Els arqueòlegs de Pompeia assumeixen que al costat de la copa de vi, el pa pla és en realitat un contenidor de diversos fruits especiats i una mena de salsa pesto, segons ha anunciat el ministre de cultura italià aquest dimarts.

Aquests motius, coneguts pels antics com ‘xenia’, va ser inspirada pels regals de benvinguda que els donaven als convidats. El fresc s'ha trobat a l’atri d’una casa amb un forn, un lloc on es va reprendre la investigació després de l’aturada de les excavacions a finals del segle XIX.

Pompeia, a 23 quilòmetres al sud de Nàpols, va ser la llar del voltant de 13.000 persones quan va ser enterrada sota la cendra, pedres i pols, que va permetre que es conservara de la força de l’erupció Vesuvi l’any 79 dC, que equival a diverses bombes atòmiques.

La ciutat, a l’oblit fins que va ser trobada al segle XVI, ha viscut una eclosió d’activitat arqueològica recent per a detindre anys de decadència i negligència, en part gràcies a un projecte finançat per 105 milions d’euros de la Unió Europea.

També et pot interessar

stats