Malala Yusufzai retorna al Pakistan sis anys després de ser atacada pels talibans
La Premi Nobel de la Pau, va ser tirotejada per defendre els drets de les dones a l'educació.
Un somni fet realitat. El millor dia de la seua vida. Així ha descrit l'activista Malala Yusufzai la seua primera visita al Pakistan natal, sis anys després de l'atac talibà que quasi li costa la vida. Ho ha fet entre llàgrimes, en una intervenció en televisió durant la qual no ha perdut l'oportunitat de reivindicar els drets de les dones del seu país.
"Les dones també poden ser superheroïnes, empresàries... necessiten exemples", ha explicat.
Malala s'ha dirigit als pakistanesos des de l'oficina del primer ministre Shahid Khaqan Abbas, davant un públic format per parlamentaris i altres autoritats a les quals ha convidat a afegir-se a la lluita per l'educació de les dones del Pakistan.
L'activista, que el 2014 es va convertir en la persona més jove a rebre el Premi Nobel de la Pau, té previst fer una visita de 4 dies al país, acompanyada de son pare i un germà.
El 9 d'octubre de 2012, quan tenia 14 anys, Malala Yusufzai va ser tirojetaja a l'eixida de l'escola per membres del Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP) i va patir ferides al crani i el coll. La jove va ser transportada inconscient al Regne Unit, on pogué recuperar-se de les ferides i ara hi resideix.
Malala havia denunciat en un blog, amb el seudònim de Gul Makai, les atrocitats del TTP i, amb la seua família, havia desafiat la prohibició dels insurgents talibans perquè les xiques assistiren a l'escola.
Sis anys després Malala torna al seu país convertida en una celebritat mundial però encara amenaçada i amb poques probabilitats de visitar als familiars i amics en la seua regió natal de Swat, una àrea muntanyenca al nord d'Islamabad, atés el risc de seguretat. De fet, segons ha informat a Reuters persones acostades a Malala, està previst que aquestes reunions tinguen lloc en un hotel de la capital del país.
Tot i la seua rellevància internacional i el reconegut activisme que manté en favor dels drets de les dones de la seua fundació Malala Fund, la jove és una figura controvertida al seu país, on els sectors religiosos l'acusen de traïdoria i de donar una imatge distorsionada del Pakistan.