Macron perd la majoria absoluta i dos ministres en les legislatives

La unió de l'esquerra espenta Mélenchon a liderar l'oposició en un parlament molt fragmentat en què guanya pes l'extrema dreta de Le Pen

El president francés Emmanuel Macron en actitud pensativa en una imatge recent
El president francés Emmanuel Macron en actitud pensativa en una imatge recent / Michel Euler (Reuters)

El president francés, Emmanuel Macron, ha perdut la majoria absoluta parlamentària i enceta una nova etapa de govern obligat a pactar amb l'oposició. La coalició de forces que dona suport a la política de l'Elisi ha perdut més de cent diputats en la segona volta d'unes legislatives amb rècord d'abstenció [53,7%] i s'ha quedat lluny dels 289 que permetrien governar en solitari.

El colp ha deixat sense escó tres dels quinze membres del govern de Macron i els obligaran a presentar la renúncia, després d'un mes en el càrrec [van ser nomenades el 20 de maig]: la ministra de Sanitat, la de Transició Ecològica i la secretària d'Estat d'assumptes de la Mar. La formació liberal estima que un alt càrrec sense escó no té legitimitat per a governar.

La unió de l'esquerra ha convertit Jean-Luc Mélenchon en líder de l'oposició. La Nova Unió Popular Ecològica i Social (NUPES), que aglutina el partit de Mélenchon, La França Insubmisa, juntament amb socialistes, comunistes i ecologistes, ha multiplicat per tres la xifra de parlamentaris que van aconseguir fa cinc anys i ronden els 150. Tot i l'èxit, el líder d'esquerra no ha assolit un dels objectius a què li permetien somniar les enquestes: la possibilitat d'una majoria que el convertira en el nou primer ministre.

El balanç de l'esquerra és agredolç també pel creixement de l'extrema dreta de Marine Le Pen, que per primera vegada en la història asseurà uns 90 parlamentaris en l'Assemblea Nacional, i superà els conservadors tradicionals, que tindran deu diputats menys.

El nou legislatiu francés estarà més dividit que mai en un sistema que fa prevaldre les majories i obligarà Macron a buscar suports externs per a tirar avant els seus projectes. Mélenchon i Le Pen han anticipat una oposició dura contra Macron i davant la incertesa molts miren cap a la dreta clàssica que representen Els Republicans. Si bé la derrota electoral ha forçat la marxa del seu líder, Christian Jacob, figures destacades del partit, com els exministres Jean-François Copé i Rachida Dati, han aventurat la possibilitat de suports per a alguns projectes de l'executiu de Macron.

També et pot interessar

stats