Eleccions a França: Macron es juga la majoria absoluta en uns comicis amb rècord d'abstenció

Els sondejos indiquen que la coalició liberal de l'actual president guanyaria les eleccions legislatives, però no està clar que revalide la majoria absoluta

Els sondejos indiquen que la coalició liberal d'Emmanuel Macron guanyarà les eleccions legislatives, però no està clar que revalide la majoria absoluta
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
19 de juny 2022 - 07:30 Actualitzat: 19 de juny 2022 - 13:22

La gran qüestió de si Emmanuel Macron mantindrà l'actual majoria absoluta en l'Assemblea Nacional protagonitza la segona volta de les eleccions legislatives franceses d’aquest diumenge, marcades per la inquietud pel poder adquisitiu i per a les quals s'anticipa una abstenció rècord de més del 50%.

La participació al migdia se situa mig punt per damunt de la dels darrers comicis, un 19%. Als territoris d'ultramar, comencen a arribar els primers resultats. A l'illa de Guadalupe, la ministra macronista Justine Benin ha perdut davant del candidat d'esquerres Christian Baptiste amb una diferència del 17% i, d'acord amb la regla fixada per l'executiu, haurà de dimitir, segons informa Franceinfo.

Quinze membres del govern francés són candidats, entre ells la primera ministra, Élisabeth Born, que es presenta a una elecció per primera vegada. Segons una regla no escrita, els ministres i les ministres que no aconseguisquen l'escó han de dimitir. La titular de Transició Ecològica, Amélie de Montchalin, podria perdre davant un candidat de la nova coalició d’esquerres.

En total hi haurà 270 duels cara a cara entre candidats d’Ensemble i Nupes, del resultat dels quals depén en gran part la composició final de l'Assemblea Nacional. A més, l'aliança presidencial i els ultradretans de l'Agrupació Nacional es disputen 108 circumscripcions més, i en altres 68 s'enfrontaran candidats d’esquerres  i d’extrema dreta.

Els sondejos indiquen que la coalició liberal d'Emmanuel Macron guanyaria les eleccions legislatives, però no està clar que revalide la majoria absoluta. L'aliança d'esquerres Nupes (Nova Unió Popular Ecològica i Social) encapçalada per Jean-Luc Mélenchon, que multiplicaria per quatre  els escons, aspira a canviar el rumb de la política presidencial. 

El president francés es juga poder implementar el seu programa de reformes, incloent-hi la molt discutida del sistema de pensions, o haver de pactar amb altres partits a la dreta.

Un altre punt d'interés és si els nacionalistes de Còrsega, que ja tenen tres dels quatre diputats de l'illa, guanyen el quart.

En aquest context, els partits han multiplicat els actes  per a sumar els 289 diputats que donen  la majoria absoluta en l'Assemblea Nacional. Dels  577  escons del Parlament, la coalició Ensemble de Macron se n'enduria entre 255 i 295; Nupes entre 150 i 200; la dreta clàssica del Partit Republicà de  55 a  75 i l'extrema dreta de Reagrupament Nacional, entre 30 i 50. Altres partits, de 5 a 10 diputats

Per a l'establishment, el caos el representa Jean-Luc Mélenchon, el polític euroescèptic i anticapitalista. Aquest divendres, segons informa Ràdio França Internacional, el líder esquerrà ha promés nacionalitzar el fundador de Wikileaks, Julian Assange, després de l’anunci de Regne Unit d’extradir-lo als Estats Units. 

També et pot interessar

stats