Macron insta Europa a potenciar la seua defensa, fins i tot, amb dissuasió nuclear
Hores abans que comence el Consell Europeu extraordinari a Brussel·les, ha dit que “el futur d’Europa no pot decidir-se a Washington o Moscou”
En una entrevista televisada, el president francés Emmanuel Macron ha anunciat que la setmana vinent hi haurà a París una reunió dels caps d'Estat Major dels països disposats a garantir un eventual acord de pau a Ucraïna.
Macron, que exerceix com a interlocutor de facto dels països europeus amb el president dels Estats Units, Donald Trump, en les negociacions sobre la guerra d’Ucraïna i Rússia, ha anunciat que Europa ha de potenciar la seua defensa davant de l'augment de "l'amenaça de Rússia" i els dubtes sobre el compromís dels Estats Units amb la seguretat europea.
En l’entrevista ha alertat que Rússia està en un programa de rearmament per a augmentar encara més les seues forces armades, amb 300.000 soldats, 3.000 carros de combat i 300 caces addicionals per al 2030: "Qui pot creure que Rússia es conformarà amb Ucraïna?", ha dit.
Eixa situació, sumada al creixent desinterés dels EUA per retirar forces militars que donen suport a Europa, i la guerra comercial dels aranzels que Trump ha iniciat en els últims dies, afegeix encara més pressió a les relacions. Macron, que ha mostrat el desig perquè els Estats Units continuen implicats, ha advertit que "cal preparar-se per si no fora el cas".
L'eixida que li queda a Europa —ha explicat— és un reforç de les seues capacitats de defensa, dins d'un procés del qual el Consell Europeu extraordinari de demà a Brussel·les serà un primer pas, perquè és necessari "reforçar la nostra independència en matèria de defensa i seguretat".
El futur d'Europa, ha dit el mandatari francés, “no pot decidir-se a Washington o Moscou. L'amenaça ve de l'est, la situació d'estabilitat posterior a la caiguda del mur (de Berlín) ja no existeix".
A més, ha tocat un tema tabú parlant d’estendre als aliats europeus de França la dissuasió nuclear que li permeten les seues armes atòmiques, i que el converteixen en l'únic membre de la Unió Europea amb esta capacitat.
Macron vol mediar, també amb els aranzels
Sobre un altre dels assumptes que tensen les relacions entre Europa i els EUA, el president francés ha assegurat que pot convéncer el seu homòleg estatunidenc, Donald Trump, de renunciar a la política aranzelària que està posant en marxa, la qual ha considerat "incomprensible" i negativa també per als ciutadans estatunidencs.
Macron ha manifestat que Europa haurà d'afrontar "decisions sense precedents en les últimes dècades", perquè "és necessària la independència econòmica, tecnològica, industrial i financera d'Europa, ”contra el fet que “els Estats Units imposen aranzels duaners com ja ha fet amb el Canadà i Mèxic".