Macron diu que la reforma de les pensions era "necessària" i proposa un nou pacte social

El president francés ha insistit que els canvis són l'única resposta possible per a evitar l'acumulació del dèficit

El president francés, Emmanuel Macron, durant la seua compareixença televisada
El president francés, Emmanuel Macron, durant la compareixença televisada / Sarah Meyssonnier (Reuters)

El president francés, Emmanuel Macron, ha afirmat que la reforma de les pensions "era necessària" per a evitar l'acumulació del dèficit i ha proposat un nou "pacte social" per a millorar les condicions dels treballadors. En una intervenció televisada aquest dilluns, enmig de la crisi política per l'aprovació de la reforma, ha insistit que els canvis aprovats pel seu govern eren l'única resposta possible davant de l'augment progressiu del nombre de jubilats i de l'esperança de vida.

"Aquesta llei ha sigut acceptada? Òbviament no —ha reconegut—. Malgrat els mesos de consultes, no s’ha pogut trobar un consens i ho lamente".

Macron ha admés igualment que hi ha "enuig" en un context d'ocupacions que no permeten fer front als creixents costos de vida. "Alguns tenen la impressió de posar de la seua part i no ser recompensats", ha expressat.

Aquesta "demanda de justícia social i de renovació de la vida democràtica" cal escoltar-la –ha dit– i ha assenyalat que "la resposta no pot estar en l'immobilisme ni en l'extremisme". Per això ha proposat el nou pacte social juntament amb l’empresariat i els sindicats, per a discutir "sense límits ni tabús" una sèrie de temes essencials, entre els quals ha esmentat els salaris, la millora de les condicions de treball i la distribució de la riquesa.

En l'esperat discurs, que ha durat a penes 13 minuts i era el seu primer missatge a la nació des del començament de la crisi per la reforma de pensions al gener, Macron també ha fet un al·legat en favor de la conquista d'una "independència" francesa, que garantisca el futur del país al marge de forces externes.

Casserolada del poble i escepticisme entre els sindicats

Milers de francesos han rebutjat seguir la intervenció presidencial i han eixit als carrers, casserola a la mà, per a fer soroll. Per tot el país s'han convocat centenars de "concerts de casseroles" simultàniament al discurs per a confirmar l'oposició social a la reforma de les pensions i a l'actitud del govern. "Ací ningú ha escoltat el discurs de Macron, perquè Macron no escolta el poble", ha declarat la diputada esquerrana Danielle Simonnet, enmig d'un soroll eixordador.

Aquestes concentracions s'han esdevingut en manifestacions improvisades en alguns llocs, com París, on s'han viscut incidents com la crema de contenidors.

Aldarulls en París durant la compareixença de Macron
Aldarulls en París durant la compareixença de Macron / Teresa Suarez (Efe)

Els sindicats, per la seua part , han rebut el discurs del president amb escepticisme i han recordat que Macron va mantindre la porta tancada malgrat les peticions de les organitzacions de ser rebuts. "Els laments no canviaran realment gran cosa als treballadors i treballadores, que hauran de treballar dos anys més, perquè desgraciadament la reforma està promulgada", ha expressat el líder sindical Laurent Berger, de la majoritària CFDT, en declaracions al canal BFM.

També et pot interessar

stats