Macron descarta un govern d'unitat i buscarà pactes puntuals

En un discurs televisat a la nació, el president francés reconeix l'avanç de l'abstenció i defensa que cal legislar de manera diferent

Emmanuel Macron, en arxiu
Emmanuel Macron, en arxiu / Michel Spingler (Efe)

El president francés, Emmanuel Macron, ha descartat aquest dimecres formar un govern d'unitat nacional per a afrontar la divisió parlamentària que va sorgir de les legislatives de diumenge passat i va demanar pactes de coalició o puntuals per a fer avançar el país.

En les últimes eleccions legislatives, la coalició de forces que dona suport a la política de l'Elisi va perdre més de cent diputats en la segona volta d'unes legislatives amb rècord d'abstenció (53,7%) i s'ha quedat lluny dels 289 que permetrien governar en solitari. El colp ha deixat sense escó tres dels quinze membres del govern de Macron i els obligaran a presentar la renúncia, després d'un mes en el càrrec (van ser nomenades el 20 de maig): la ministra de Sanitat, la de Transició Ecològica i la secretària d'Estat d'Afers del Mar. La formació liberal estima que un alt càrrec sense escó no té legitimitat per a governar.

En un discurs televisat a la nació, Macron ha reconegut l'avanç de l'abstenció i la "nova" divisió del legislatiu, que priva el seu partit de majoria absoluta per a aplicar el programa, però va demanar "una majoria més àmplia i més clara per a actuar".

"Hem de legislar de manera diferent", ha assegurat el president, que ha apel·lat a "ampliar" els suports a través de coalicions amb la resta de les forces polítiques o amb suports puntuals a les lleis que presente el govern.

També et pot interessar

stats