Londres i Brussel·les resolen les diferències sobre la frontera irlandesa

En cas de no aconseguir el pacte en Westminster, demà es votaria una eixida dura per al 29 de març.

May i Juncker durant la roda de premsa a la seu del Parlament Europeu d'Estrasburg
May i Juncker durant la roda de premsa a la seu del Parlament Europeu d'Estrasburg / Patrick Seeger (Efe)

La premier britànica Theresa May ha obtingut aquest dilluns, a última hora de la nit, un nou acord amb Europa sobre el conflicte de la frontera d'Irlanda del Nord. Brussel·les accepta canviar els termes del conegut com backstop, però ara May haurà de convéncer els euroescèptics i unionistes que mostren cautela i no asseguren, de moment, donar suport a l'acord.

May i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, han presentat un instrument legalment vinculant a manera de "pòlissa d'assegurances" per a resoldre les seues diferències sobre la salvaguarda irlandesa. Es tracta d'un avanç per a la primera ministra conservadora, que aquest dimarts tractarà d'aconseguir el vistiplau de la Cambra dels Comuns, frustrat en el primer intent per falta, precisament, d'aclariments sobre els termes de la salvaguarda. Alhora, no implica, segons Juncker, reobrir l'acord aconseguit entre les parts per al divorci, una línia roja per als Vint-i-set.

En les últimes setmanes, els líders de la Unió Europea havien descartat reobrir el text de l'acord i rebaixar l'abast de la salvaguarda, que en opinió de Brussel·les protegeix els acords de pau de 1998, que no permeten alçar una frontera entre les dues Irlandes, així com la integritat del mercat únic.

Els euroescèptics britànics creuen, no obstant això, que aquest mecanisme deixarà el Regne Unit integrat en les estructures de la Unió fins que se signe un nou acord comercial, la qual cosa pot tardar anys, i això dificultarà negociar tractats comercials amb països tercers.

"No negociarem més, jo crec que he sigut molt clar", va dir el president de l'executiu comunitari, qui va afegir que, si May aconsegueix suports, començaran "immediatament" els contactes per a dissenyar la futura relació entre la Unió i el Regne Unit com a país tercer.

Calendari per a votar el Brexit

En cas de no aconseguir un pacte en Westminster, demà es votaria una eixida dura per al 29 de març que suposaria pèrdues de 2.600 milions d'euros anuals per a Espanya. I si aquesta opció tampoc tinguera el suport d’una majoria de diputats, dijous es consideraria l'opció de demanar a Brussel·les una extensió del termini d'eixida més allà del 29 de març.

També et pot interessar

stats