Els líders de la UE negocien la proposta de rearmament, en plena crisi per la posició de Trump a Ucraïna
Els caps d'estat i de govern dels 27 refermaran el suport a Kíiv, tot i l'amenaça de boicot d'Hongria, i nomenaran un enviat per a tindre veu en les negociacions de pau
Els caps d'estat i de govern de la Unió Europea (UE) intentaran este dijous consensuar una posició per a "rearmar Europa" i per a fer costat a Ucraïna en vista de l'acostament del president dels Estats Units, Donald Trump, al règim rus de Vladímir Putin, en una primera trobada a 27 que el líder hongarés, Viktor Orbán, amenaça de boicotejar si posen el focus en el suport militar a Kíiv.
La cita a Brussel·les ve marcada per la proposta de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, de mobilitzar 150.000 milions d'euros en préstecs per a disparar el gasto en defensa a la UE. Tot en el marc d'un pla de rearmament que preveu destinar fins a 800.000 milions a defensa la dècada vinent, encara que la major part d'esta inversió provindria de la reassignació de fons europeus ja previstos per a altres partides.
S'espera que els líders de la UE donen el vistiplau a esta iniciativa, que coincidisquen en la necessitat d'elevar la despesa militar i autoritzar una major integració de l'estratègia de defensa. Fonts comunitàries anticipen que els 150.000 milions són un "primer pas" o "punt de partida" per a una inversió que haurà de ser "molt superior".
Més autonomia militar i veu en les negociacions d'Ucraïna
L'objectiu final és augmentar l'autonomia en el camp militar, després de la situació d'incertesa que s'ha obert en el segon mandat de Donald Trump a la Casa Blanca. El debat, de fet, l'ha accelerat el gir del president dels EUA, que s'ha acostat a Rússia i ha suspés l'ajuda militar a Ucraïna, una mesura de pressió a Kíiv perquè negocie que la UE no comparteix. Per este motiu, la cita també aspira a escenificar el suport militar i polític dels 27 al president ucraïnés, Volodímir Zelenski (humiliat a la Casa Blanca) enfront de la difícil conjuntura en la qual es troba el país.
Sobre la taula dels líders estarà també la proposta de nomenar un enviat de la UE per a participar en les negociacions de pau sobre Ucraïna. De moment el suport a Kíiv no es concretarà en més ajuda militar, ja que no hi ha unanimitat per a aprovar la iniciativa d'un nou fons que va plantejar l'alta representant de la UE Kaja Kallas. En el rerefons, les tensions per les diferències d'inversió en defensa dels països europeus, en què Espanya està a la cua.
Hongria amenaça la posició única de la UE
Sobre la cimera torna a planar l'amenaça de Viktor Orbán de trencar la unitat europea respecte a Ucraïna. El líder magiar entén que la UE ha de canviar el rumb i negociar directament amb Vladímir Putin el final de la guerra a Ucraïna. El president d'Hongria ha criticat que els seus col·legues europeus busquen "continuar la guerra".
La UE vol deixar clar que qualsevol treva o alto el foc només pot tindre lloc com a part del procés que conduïsca a un acord de pau global, que ha de tindre "garanties de seguretat sòlides i creïbles per a Ucraïna que contribuïsquen a dissuadir futures agressions russes".