L'opositor rus Aleksei Navalni, Premi Sàkharov a la llibertat de consciència 2021

El guardó, que atorga anualment el Parlament Europeu, reconeix la lluita d'entitats i persones per la defensa dels drets humans i les llibertats

L'opositor rus Alexei Navalny
L'opositor rus Aleksei Navalni, en una imatge d'arxiu / Tatyana Makeyeva (Reuters)

El Parlament Europeu ha atorgat aquest dimecres el Premi Sàkharov 2021 a la llibertat de consciència al líder opositor i activista anticorrupció rus Alexei Navalni, un dels grans oponents polítics de Vladímir Putin i que està a la presó des de febrer d'enguany. El guardó, dotat amb 50.000 euros i batejat així en honor del dissident i científic soviètic Andrei Sàkharov, el va crear l'Eurocambra en desembre de 1985 per a reconéixer la lluita de persones o organitzacions per la defensa dels drets humans i les llibertats.

Enguany els líders dels grups parlamentaris europeus han secundat majoritàriament la candidatura de Navalni per damunt de l'altra favorita, la d'un col·lectiu de dones afganeses en defensa dels drets humans i la igualtat, i la de l'expresidenta interina de Bolívia Jeanine Áñez, segons han explicat fonts parlamentàries.

L'anunci oficial del guardonat s'ha donat a conéixer a les 15:00 hores (13:00 GMT) i el premi es lliurarà el pròxim 15 de desembre en la seu d'Estrasburg del Parlament Europeu. Com que està empresonat, Navalni no podrà acudir a recollir-lo.

El dissident rus va ser condemnat el febrer passat a dos anys i mig de presó per haver incomplit els termes de la llibertat condicional quan es recuperava a Alemanya després de ser enverinat amb un agent químic de la classe Novichok que, segons ell, va ser ordenat directament pel president de Rússia, Vladímir Putin.

Tancat en una presó de la regió de Vladímir, a uns 200 quilòmetres de Moscou, Navalni ha denunciat en diverses ocasions que no se li proporcionen cures mèdiques adequades i va estar en vaga de fam el mes d'abril passat durant 23 dies per a protestar per aquesta situació.

Fa uns anys el conegut bloguer opositor al règim de Putin va saltar al reconeixement internacional en presentar-se a les eleccions al seu país i promoure reformes anticorrupció.

De fet, ja havia rebut una candidatura al Premi Sàkharov el 2019 després d'estar detingut aquell any, acusat de convocar una manifestació il·legal per a protestar contra el rebuig de les autoritats russes a inscriure a candidats no oficialistes en eleccions locals.

També et pot interessar

stats