L'ONU inclou per primera vegada Rússia en la llista negra pels atacs a xiquets a Ucraïna

L’organisme internacional utilitza aquesta llista per denunciar les violacions dels drets dels xiquets

Bandera de l'Organització de Nacions Unides
Bandera de l'Organització de les Nacions Unides / ONU

L'ONU ha inclòs a Rússia en la “llista negra” pels atacs a xiquets en la guerra d’Ucraïna. Aquesta llista és una manera de denunciar les violacions dels drets dels xiquets en situacions de conflicte. En la llista figuren per primera vegada les Forces Armades de Rússia i grups afiliats, als quals les Nacions Unides atribueixen la mort de més de cent menors i ferides a més de 500 durant l'any 2022.

A més, l'informe denuncia nombrosos atacs russos contra escoles i hospitals, l'ús de xiquets com a “escuts humans” i el segrest de desenes de menors. Això no obstant, reconeix que Moscou va prendre al llarg de l'any mesures per a tractar de millorar la situació.

A més de Rússia, en la “llista negra” apareixen nombrosos estats i grups armats responsables de greus violacions dels drets dels xiquets en situacions de conflicte. Entre ells figuren els exèrcits de Birmània, Síria, la República Democràtica del Congo, Somàlia i el Sudan del Sud; al costat de grups terroristes com Al-Qaida i Estat Islàmic, les forces rebels de diversos conflictes i els talibans de l'Afganistan.

La inclusió de Rússia, no obstant això, és la novetat principal i suposa un colp per a una potència amb seient permanent en el Consell de Seguretat. I respon, segons l'informe, a les morts i ferides causades pels seus atacs i als bombardejos d'escoles i hospitals, que sovint són conseqüència de l'ús d'armes explosives de gran abast. L'informe, a més, inclou un advertiment a Ucraïna per motius pareguts, però no inclou les forces de Kíiv en la que alguns diuen “llista de la vergonya”.

En el cas de Rússia, el país apareix en un apartat reservat per als qui, havent comés violacions greus, també han pres mesures per a tractar de posar-los fi. A més dels centenars de xiquets morts, les Nacions Unides criden l'atenció sobre el segrest i ús almenys de 91 menors com a “escuts humans” per part russa i del trasllat de desenes al seu territori.

Les dades només fan referència al 2022 i inclouen únicament casos verificats per l'ONU, que subratlla que les xifres reals són molt més altes, sense dubte.

També et pot interessar

stats