L'ONU alerta que la situació humanitària empitjora a Ucraïna i demana més ajuda

S'ha confirmat ja la mort de 7.000 civils i hi ha 17,6 milions de persones que necessiten assistència humanitària. A més, 8 milions han fugit a països veïns i uns 5,3 milions s'han convertit en desplaçats interns

Veïns reben ajuda humanitària, enmig de l'atac de Rússia, als afores de Bahmut, a la regió de Donetsk, Ucraïna
Veïns reben ajuda humanitària, enmig de l'atac de Rússia, als afores de Bakhmut, a la regió de Donetsk / Marko Djurica (Efe)

La situació humanitària a Ucraïna continua deteriorant-se a conseqüència dels enfrontaments militars i és necessari ampliar el subministrament d'ajuda al país, on es calcula que quasi un 40% de la població depén d'aquesta mena d'assistència, segons ha advertit Nacions Unides.

En una compareixença davant el Consell de Seguretat, el cap humanitari de l'organització, Martin Griffiths, ha explicat que cal arribar a "més gent i més sovint", en un moment en el qual no hi ha cap senyal que la violència puga reduir-se.

Griffiths ha cridat l'atenció en concret sobre les dificultats per a donar suport a la població que es troba en zones ocupades per Rússia. "L'accés humanitari a àrees sota control militar temporal de la Federació Russa s'ha fet cada vegada més impredictible i presenta més obstacles".

Segons ha denunciat, quan s'acosta el primer aniversari de la invasió russa, s'ha confirmat la mort de més de 7.000 civils i hi ha uns 17,6 milions de persones que necessiten assistència humanitària.

A més, quasi 8 milions de persones han fugit a països veïns i uns 5,3 milions s'han convertit en desplaçats interns, segons les dades de l'organització.

Griffiths ha destacat també l'esforç humanitari que s'està fent a Ucraïna, on s'ha donat suport fins ara a quasi 16 milions de persones i on estan treballant més de 650 organitzacions que abasten totes les províncies.

Cap a una "guerra més amplia"

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha alertat "que les possibilitats de més escalada i vessament de sang continuen creixent".

El conflicte d'Ucraïna s'adreça cap a una "guerra més àmplia" i les perspectives de pau continuen disminuint, ha assegurat Guterres davant l'Assemblea General de l'organització.

El ministre de Defensa ucraïnés, davant un futur incert per al·legacions de frau

Per la seua banda, el futur del ministre ucraïnés de Defensa, Oleksii Reznikov, penja d'un fil arran d'un escàndol protagonitzat per alts càrrecs del seu departament, mentre que el president, Volodímir Zelenski, continua volent erradicar la corrupció al país en un moment clau de l'ofensiva de Rússia.

Les acusacions que càrrecs del seu ministeri han adquirit productes per a l'exèrcit a preus inflats n'han posat en dubte la continuïtat en el càrrec.

El mateix Reznikov ha apuntat que només Zelenski podria posar en marxa el seu cessament. Ha rebutjat haver tingut coneixement del suposat frau i ha subratllat que continua una línia de "tolerància zero" davant de la corrupció.

També et pot interessar

stats