L'ONU alerta que el Iemen pateix la pitjor crisi humanitària del món

El govern i els rebels del Iemen s'han trobat a Suècia per a negociar després de 4 anys de guerra i fam.

El Iemen pateix la pitjor crisi humanitària del món, segons alerta l'ONU
El Iemen pateix la pitjor crisi humanitària del món, segons alerta l'ONU / Reuters

El govern del Iemen i el moviment rebel houthi han obert a Suècia les primeres consultes de pau en dos anys i mig, i han anunciat un acord per a intercanviar presos entre els dos bàndols, enfrontats des de 2014. Tot això mentre el Iemen pateix la pitjor crisi humanitària del món, segons alerta l'ONU. És per això que l'enviat de l'ONU, Martin Griffiths, ha agraït a les parts que hagen rebaixat els enfrontaments en les últimes setmanes.

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha demanat a les parts iemenites progressos en les negociacions de pau en marxa a Suècia i els ha sol·licitat que exploren mesures per a mitigar la crisi humanitària al país. En les reunions es discutiran temes econòmics, sobre la reducció de la violència, l'accés humanitari i la situació de l'aeroport de Sanà.

Vint milions de persones al Iemen estan en situació d'inseguretat alimentària, el que equival al 70% de la població en el país, en la pitjor crisi humanitària del món, segons han indicat diversos organismes de Nacions Unides en un comunicat conjunt. “Milers de xiquets iemenites podrien morir de desnutrició severa si les condicions del conflicte i la crisi econòmica no milloren prompte”, ha dit la directora executiva d'Unicef, Henrietta Fore.

Quatre anys de guerra

La guerra del Iemen va començar a finals de 2014, quan els houthis, que tenen el suport de l'Iran, van obtindre el control de Sanà, i el conflicte es va generalitzar el març de 2015 amb la intervenció de la coalició àrab liderada per l'Aràbia Saudita, a la qual subministren armes els Estats Units i altres països occidentals.

El passat mes de setembre, l'ONU va intentar celebrar unes consultes de pau a Ginebra, però només va acudir a la cita el govern iemenita, perquè els rebels es van negar a viatjar per falta de garanties per a tornar al Iemen. I és que en les últimes converses de pau, que es remunten a l'estiu de 2016 a Kuwait, en finalitzar, la delegació houthi es va quedar bloquejada durant tres mesos a Oman perquè la coalició àrab liderada per l'Aràbia Saudita, que controla l'espai aeri iemenita, els va obstaculitzar la tornada a Sanà.

També et pot interessar

stats