L'ONU acusa Israel d'emprar la fam a Gaza com a mètode de guerra

L'alt comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans adverteix al govern de Tel-Aviv que està cometent un crim de guerra

Xiquets en una cua d'aliments a Rafah
Xiquets en una cua d'aliments a Rafah / Ibraheem Abu Mustafa (Reuters)

L'alt comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, Volker Türk, ha acusat Israel d'estar emprant deliberadament la fam contra la població de Gaza com a "mètode de guerra" per a pressionar Hamàs; una estratègia que, segons ha advertit, constitueix un crim d'acord amb la legislació internacional sobre els conflictes bèl·lics. "La situació de fam i inanició és conseqüència de les enormes restriccions imposades per Israel a l'entrada i distribució d'ajuda humanitària i béns comercials, del desplaçament de la major part de la població, així com de la destrucció d'infraestructures civils vitals", ha declarat el màxim responsable de drets humans en l'ONU. En una intervenció clara i directa, Türk ha assenyalat que el govern de Benjamin Netanyahu sotmet el conjunt de la població palestina a un castic col·lectiu, amb mètodes que poden qualificar-se de crim de guerra.

Xiquets desnodrits a un centre sanitari de Rafah
Xiquets desnodrits a un centre sanitari de Rafah / Mohammed Salem (Reuters)

Cal recordar que la restricció permanent a l'entrada d'ajuda humanitària per carretera ha obligat a activar entregues per aire i a inaugurar una via d'assistència marítima. Mentre, la fam que impera al terrirori s'ha cobrat ja una vintena de vides de xiquets. Unicef assegura que un de cada tres menors d'edat pateix desnutrició aguda al nord de la Franja de Gaza. En una publicació recent en la xarxa social X, el delegat d'Unicef James Elder mostra desenes de camions carregats amb ajuda bloquejats a la frontera d'Egipte amb Rafah per les restriccions d'Israel.

El responsable de les Nacions Unides relaciona els episodis de caos i desorde civil recent amb la "immensa" desesperació per la falta d'aliments de la població civil, que assegura que ha arribat al límit d'enviar a peu i a soles els xiquets des del sector nord de la Franja —on la fam i les morts per inanició ocorren de manera més estesa— cap al sud amb l'esperança que troben alguna cosa de menjar i ajuda. Ja hi ha 1,8 milions de persones desplaçades a la part més meridional de l'enclavament palestí, la gran majoria a Rafah, on Israel ha anticipat que desplegarà una ofensiva terrestre contra la qual s'oposen, fins i tot, els Estats Units, el principal aliat diplomàtic i subministrador d'armes de Tel-Aviv.

Caos en una entrega d'ajuda humanitària a la ciutat de Gaza
Caos en una entrega d'ajuda humanitària a la ciutat de Gaza / Mahmoud Issa (Reuters)

El màxim responsable de drets humans en l'ONU ha recordat que ja abans de la guerra, des de feia setze anys, Israel sotmetia a un bloqueig la Franja de Gaza. Això va delmar el teixit econòmic i va condicionar la viabilitat del territori palestí a l'ajuda externa, a més de suposar una violació dels drets humans de la població.

L'alt comissionat ha dit que Israel, com a potència ocupant, està en l'obligació de garantir l'aprovisionament d'aliments i atenció mèdica a l'altura de les necessitats de la població, així com de facilitar el treball de les organitzacions humanitàries.

També et pot interessar

stats