L'onada de contagis remet per primera vegada al món des que es va iniciar la pandèmia

L'OMS adverteix que el descens no és conseqüència de la vacunació, sinó de les restriccions sanitàries, i demana que no es relaxen.

Mitjana setmanal de contagis i morts confirmats al món
Mitjana setmanal de contagis i morts confirmats al món / Our World in Data

L'any 2021 ha començat ple d'esperances per a véncer definitivament la pandèmia de coronavirus que ha sacsejat el món sencer i que acumula ja un balanç de més de 111 milions de persones infectades i 2,4 morts. Més allà de l'arribada de la vacuna per a immunitzar la població contra la Covid-19, que s'ha començat a administrar ja en molts països del món, hi ha un altre indici que convida a l'optimisme. Per primera vegada, des que es va declarar la crisi sanitària, la corba epidèmica del virus a escala global ha invertit la tendència ascendent i acumula ja sis setmanes de baixada pronunciada.

A diferència d'Europa, on s'aprecien tres onades consecutives del virus (amb respectives pujades i baixades), en el conjunt mundial només s'ha registrat una única onada de contagis que ha estat a l'alça en termes generals des del primer trimestre de 2020. La tendència creixent es manté pràcticament tot l'any, fins arribar al pic màxim a principis de gener de 2021, amb la tercera onada descontrolada als països europeus, entre els quals hi ha Espanya. En passar aquest màxim, es veu una baixada pronunciada en els diagnòstics positius que encadena ja sis setmanes consecutives.

Segons les dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), els contagis globals per SARS-CoV-2 s'han reduït a la meitat des de principis d'any. En les últimes informacions (16 de febrer), l'autoritat sanitària confirma un descens de nous casos del 16% en comparació amb la setmana anterior, amb 2,7 milions casos detectats. Dimecres passat, de fet, es van notificar 220.000 positius en tot el món en 24 hores, la xifra més baixa fins ara des que l'1 de setembre de 2020 es registrara un nombre similar de contagis diaris. El ritme de morts també s'ha alentit un 10% l'última setmana: 81.000 menys que els set dies anteriors.

Mantindre les restriccions

La tendència és clara: la pandèmia mundial ha començat a remetre. I el fet que la baixada s'haja consolidat en plena expansió de les noves variants del coronavirus (britànica, sud-africana i brasilera), que tot apunta que són més contagioses, convida a tindre optimisme. L'OMS considera una "notícia encoratjadora" el canvi en l'evolució, tot i que adverteix que encara hi ha molts països on els positius no han parat de créixer.

Veus expertes de l'autoritat sanitària atribueixen el fre de les últimes setmanes en els contagis a les restriccions sanitàries i no a la vacunació contra la Covid-19, i per això demanen que es mantinga la prudència per a no relaxar-les abans de temps. "La vacuna no es pot utilitzar com a excusa per a abandonar la resta d'armes contra la pandèmia", adverteix el responsable d'Emergències Sanitàries de l'OMS, Mike Ryan. L'especialista assenyala que la baixada de casos podria tindre relació també amb una certa estacionalitat del coronavirus, que es mou en cicles.

Per al que sí que es confia en la immunització que proporciona la vacuna és que s'aconseguisca reduir la mortalitat de la Covid-19. Per això, l'OMS demana no flexibilitzar les mesures sanitàries fins que abaixe la pressió als hospitals.

La mateixa cautela ha mostrat en declaracions a À Punt el catedràtic d'Immunologia Alfredo Corell, que ha advertit del risc d'alçar massa prompte les restriccions a Espanya, on ja s'ha aconseguit controlar la segona onada a causa de la bona evolució epidemiològica. Una desescalada molt ràpida podria abocar el país "a cometre els mateixos errors que l'estiu passat". Per això, l'expert és partidari de mantindre les mesures actuals vora deu dies, amb l'objectiu d'assegurar que no hi haurà un repunt propulsat per les soques del coronavirus que puguen causar una quarta onada.

També et pot interessar

stats