L’onada de calor extrema asfixia el sud d'Europa amb temperatures de fins a 48,8 graus a Sicilia
L’onada de calor sufocant que recorre el sud del continent durant les últimes jornades està colpejant especialment la península Itàlica. Itàlia podria batre hui el rècord de la temperatura més alta registrada a Europa. S'espera que a l'illa de Sicília se superen els 48,8 graus que ja van registrar l'any 2021. Una inusual onada de calor que està patint el sud del continent, i que ha posat sota alerta també a Grècia, Romania i els Balcans.
Les altes temperatures tampoc no donen treva a altres punts d'Europa, com ara Grècia o Turquia. En canvi, el Regne Unit, Suïssa i punts de Portugal com la capital, Lisboa, gaudixen de condicions meteorològiques normals després d'haver deixat arrere temperatures elevades.
Itàlia torna a suportar temperatures rècord
Itàlia va ser dimarts el país més afectat per la calor extrema a tot Europa, amb temperatures de més de 40 graus en diverses zones del centre i el sud. En concret, la capital siciliana, Palerm, ha estat en alerta roja tant per les temperatures extremes com per l'alt risc d'incendis. A més, el Ministeri de Salut italià va alertar que este dimarts set ciutats estaven en alerta taronja: Campobasso, Catània, Reggio Calàbria, Latina, Pescara i Roma.
Esta onada coincidix en la segona meitat de juliol amb els anomenats giorni del solleone (els dies del sol de lleó), tradicionalment considerats els dies més calorosos de l'estiu italià. Tot i això, en regions del nord com Llombardia o el Piemont, es preveuen fortes tempestes.
La canícula no dona treva a Grècia i Turquia
Al seu torn, Grècia afronta també una canícula –la tercera de l'estiu– que ha disparat el termòmetre fins als 42 graus i ha elevat a 60 graus la temperatura matutina de la superfície dels carrers del centre d'Atenes, segons un sistema de vigilància de drons de l'Ajuntament.
En certes zones de la regió del Peloponés (sud), Tessàlia (centre) i Macedònia central (nord), s’esperaven màximes al voltant dels 43 graus mentre que bona part del país preveia uns 40 graus.
Els bombers i les autoritats sanitàries es mantenen en alerta, i el Servici Meteorològic Nacional (EMY) pronostica que les temperatures pujaran encara més els pròxims dies.
A Turquia, la cosa no és molt millor. Les temperatures s’han situat estos dies en els 40 graus, i en moltes províncies del sud-est d'Anatòlia fins i tot arribaven dimarts als 45 graus a l'ombra. Però el principal problema del país transcontinental continuen sent els incendis. Els bombers turcs treballen per a contindre les flames de l’incendi forestal declarat diumenge en el nord-oest del país i sis localitats han hagut de ser evacuades en les últimes hores a causa del foc. La sequera, unes temperatures inusualment elevades i les fortes ràfegues de vent han afavorit la propagació del foc i dificulten les tasques dels equips terrestres de bombers, als quals assistixen dotze helicòpters i sis avions.
Per la seua part, els Balcans i Romania també han de suportar altes temperatures estos dies. Altres països europeus com el Regne Unit, Portugal, Suïssa o Bèlgica gaudixen, en canvi, de temperatures suaus després d'haver deixat arrere la calor sufocant de les setmanes passades.