L'OMS recomana continuar utilitzant la vacuna d'AstraZeneca per a immunitzar contra la Covid-19

L'organisme recorda que la trombosi és una malaltia "freqüent" i no està necessàriament relacionada amb la injecció. 

Una dona rep la vacuna contra la Covid-19 a sa casa, a Roma
Una dona rep la vacuna contra la Covid-19 a sa casa, a Roma / Yara Nardi (Reuters)

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha tornat a demanar aquest dimecres que cesse la suspensió de vacunar contra la Covid-19 amb el preparat d'AstraZeneca que han ordenat una dotzena de països europeus, entre altres Espanya, davant dels casos sospitosos de trombes cerebrals detectats en població que ja n'havia rebut la primera dosi. L'Agència Europea del Medicament (EMA) està investigant la trentena de casos reportats a la Unió Europea, on s'han administrat cinc milions d'injeccions, i té previst emetre un veredicte aquest dijous sobre la paralització de la vacunació. L'OMS, que ja assenyalava la passada setmana que "no hi havia raó per a no usar" la vacuna d’AstraZeneca, ha insistit ara que els avantatges de la immunització "són, ara com ara, majors que els riscos".

En un comunicat, la màxima autoritat sanitària mundial subratlla que és comú detectar efectes adversos en algunes persones després de rebre diferents tipus de vacunes, "cosa que no necessàriament significa que aquests efectes estiguen relacionats amb la immunització". També assenyala que els episodis tromboembòlics detectats en alguns pacients als qui havien injectat el preparat de la farmacèutica anglosueca, "ocorren amb freqüència i són la tercera malaltia cardiovascular més comuna".

La suspensió de les vacunacions en alguns països, recalca l'OMS, és una mesura de precaució que no tots els sistemes sanitaris han ordenat malgrat tindre la mateixa informació sobre efectes adversos, i en tot cas mostra que "el sistema de vigilància funciona i hi ha controls efectius". L'entitat, amb seu a Ginebra, aclareix que continua en contacte amb l'EMA i altres òrgans reguladors al món per a vigilar la seguretat de les vacunes contra la Covid-19. També ressalta que el seu Comité d'Assessorament per a la Seguretat de les Vacunes continua analitzant les dades del sèrum d'AstraZeneca i podria emetre noves recomanacions en els pròxims dies.

Els dubtes sorgits a Europa sobre aquesta vacuna afecten l'OMS de manera especial, ja que hui dia la majoria de dosis que l'organisme distribueix a països en desenvolupament a través del programa Covax les fabrica AstraZeneca. Des de finals de febrer, l'OMS i l'Aliança per a les Vacunes GAVI, amb ajuda d'altres organitzacions, distribueix uns 230 milions de dosis de la vacuna de AstraZeneca en més de 140 països.

També et pot interessar

stats