L’OMS, sobre òmicron: “Si esperem que els hospitals comencen a omplir-se serà massa tard, hem d'actuar ja”

Tedros ha exigit als governs que alcen les “prohibicions discriminatòries” de viatjar a països del sud d’Àfrica

Punt de vacunació a Narok, Kenya
Punt de vacunació a Narok, Kenya / Baz Ratner (Reuters)

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Ghebreyesus, ha demanat als governs que revisen les seues estratègies sanitàries de cara a la variant òmicron del coronavirus, potser més contagiosa que la delta. Així ha assegurat que es pot evitar que la nova variant genere una nova crisi global: "Cada govern, cada individu, ha d'usar totes les eines que tinga, i els estats han de revisar els seus plans nacionals adaptats a la situació actual".

"Si els països esperen que els seus hospitals comencen a omplir-se, serà massa tard, hem d'actuar ja", ha advertit el màxim responsable de l'OMS. També ha demanat que es compartisca informació epidemiològica amb la comunitat internacional per a un millor seguiment de la variant òmicron, i va exigir als governs que "alcen les prohibicions discriminatòries de viatjar" com les que a la fi de novembre es van dictar contra països del sud d'Àfrica.

En aquest sentit, l'expert etíop ha agraït a França i Suïssa per haver retirat la seua prohibició d'entrar en tots dos països a persones procedents d'Àfrica austral (regió on es van detectar els primers casos d’òmicron) i ha instat la resta de la comunitat internacional a fer el mateix.

Tedros ha admés que la variant òmicron "podria tindre un gran impacte en el curs de la pandèmia", però ha afirmat que és prompte per a traure conclusions definitives sobre els seus efectes en vacunes contra la covid-19, tractaments, transmissibilitat i altres factors. "Hem de comprendre bé si òmicron pot substituir la delta (encara dominant), i per això demanem a tots els països que augmenten la vigilància, els tests i la seqüenciació genòmica", ha insistit.

També et pot interessar

stats