L’OMS convida els governs a deixar de subvencionar el cultiu de tabac perquè causa huit milions de víctimes cada any

L’organisme sanitari proposa apostar pel conreu d'aliments, que són més sostenibles i garanteixen l'aliment

Imatge d'arxiu d'una plantació de tabac de Sudàfrica
Imatge d'arxiu d'una plantació de tabac de Sud-àfrica / À Punt NTC

L'Organització Mundial de la Salut (OMS), amb motiu del Dia Mundial Sense Tabac, ha instat els governs que deixen de subvencionar el cultiu de tabac i donen suport a altres conreus més sostenibles, amb els quals "podrien alimentar milions de persones".

En aquest sentit, el director General de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha assenyalat que "el tabac és responsable de huit milions de morts cada any i, no obstant això, els governs de tot el món gasten milions a donar suport als cultius de tabac". "Triant cultivar aliments en lloc de tabac, donem prioritat a la salut, preservem els ecosistemes i reforcem la seguretat alimentària per a tots", ha afegit Tedros.

Segons l'OMS, més de 300 milions de persones a tot el món s'enfronten a una greu inseguretat alimentària. Mentrestant, més de tres milions d'hectàrees de terra en més de 120 països cultiven "el mortífer tabac", fins i tot "en països on la gent es mor de fam".

Un nou informe de l'OMS, que porta per títol "Cultivar aliments, no tabac", posa en relleu els perjudicis del cultiu de tabac i els beneficis de canviar a cultius alimentaris més sostenibles per als agricultors, les comunitats, les economies, el medi ambient i el món en general.

L'informe també denuncia la indústria tabaquera per "atrapar" els agricultors en un cercle viciós d'endeutament, propagar el cultiu de tabac exagerant els beneficis econòmics i exercir pressió.

Els agricultors estan exposats a pesticides, fum de tabac i nicotina, el que provoca afeccions pulmonars cròniques i intoxicacions Ruediger Krech - Director de Promoció de la Salut de l'OMS

El cultiu de tabac provoca malalties als mateixos agricultors i es calcula que més d'un milió de xiquets treballen en les explotacions tabaqueres, i això els fa perdre l'oportunitat de rebre una educació, com adverteixen des de l'OMS.

"El tabac no és només una amenaça massiva per a la inseguretat alimentària, sinó per a la salut en general, inclosa la salut dels cultivadors de tabac. Els agricultors estan exposats a pesticides químics, fum de tabac i tanta nicotina com la que contenen 50 cigarrets, la qual cosa provoca malalties com afeccions pulmonars cròniques i intoxicació per nicotina", ha informat el director de Promoció de la Salut de l'OMS, Rüdiger Krech.

També et pot interessar

stats