L'OMS avisa que els contagis de covid s'han incrementat un 30% en les dues últimes setmanes

L'augment dels casos es deu als subllinatges d’òmicron i a la reducció "dràstica" de proves diagnòstiques

El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus
El director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus / OMS

Els casos de coronavirus s'han incrementat un 30% en els últims quinze dies a tot el món, segons ha advertit aquest dimecres en roda de premsa el director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.

L'augment dels casos es deu especialment als subllinatges d’òmicron BA.4 i BA.5 de la covid-19 i al fet que s'ha reduït "dràsticament" la realització de proves diagnòstiques i no s'estan subministrant amb "suficient antelació" els tractaments que eviten un agreujament de la malaltia, entre altres motius.

En aquest sentit, Tedros ha reconegut que a mesura que el coronavirus evoluciona, la protecció de les vacunes, encara que continuen sent "eficaces" per a previndre la malaltia greu i la mort, disminueix. Per això, ha advocat per administrar les dosis de reforç a la població més vulnerable com, per exemple, les persones majors, els malalts crònics, els immunodeprimits i els professionals sanitaris.

"Cada onada de contagis deixa a més persones amb covid-19 persistent, la qual cosa suposa un repte per als sistemes sanitaris, econòmics i socials", ha remarcat el director general de l'organisme de les Nacions Unides.

Per tot això, Tedros ha advocat per garantir la vacunació a tota la població en tots els països; l'accés als tractaments que han demostrat més eficàcia; usar mesures de salut pública per a evitar els contagis, com les mascaretes en espais interiors mal ventilats o en llocs amb molta gent, i accelerar la investigació de tractaments i assajos clínics per a desenvolupar més ràpidament noves eines de lluita contra la covid-19.

"La pandèmia no s'ha acabat i el coronavirus té encara molt a fer. Cal usar mascaretes i evitar aglomeracions. Cal ser solidaris i protegir les persones més vulnerables, és un acte d'amor i de solidaritat", ha resolt el gerent d'incidències de l'OMS, Abdi Mahamud.

També et pot interessar