L'incendi més gran mai registrat a Europa arrasa el nord-est de Grècia

Amb vora 90.000 hectàrees arrasades, el foc continua descontrolat a la regió d'Evros. Un desastre natural al qual Brussel·les ha respost amb l'operació aèria d'extinció més gran de la història comunitària

Un bomber rodejat de flames a Grècia
Un bomber rodejat de flames a Grècia / Twitter: @ChinaDaily / Xinhua News

Amb quasi 90.000 hectàrees arrasades, el megaincendi que continua aquest dimecres descontrolat per dotzé dia a la regió grega d'Evros és el més gran mai registrat a la Unió Europea. Un desastre natural al qual Brussel·les ha respost amb l'operació aèria d'extinció més gran de la història comunitària.

El foc havia destruït fins al dilluns una superfície superior a la de la ciutat de Nova York, segons comparava aquest dimarts el servei de gestió d'emergències de Copernicus, el Programa d'Observació de la Terra de la Unió Europea.

Copernicus ha qualificat el desastre d'Evros, una regió en el nord-est de Grècia, fronterera amb Turquia, com l'"incendi forestal més gran en la història de la UE" des que el 2000 van començar a registrar-se aquest tipus de dades.

El foc, que va començar fa dotze dies, i es va iniciar als voltants de la ciutat costanera d'Alejandrópolis, es va propagar ràpidament avivat pels forts vents i per la calor.

En total, en el 2023, a Grècia han cremat ja unes 150.000 hectàrees, més de l'1,1% de la superfície total del país, en el segon pitjor any des del 2007 quan a superfície cremada.

El parc nacional de Dadia s'ha vist molt afectat per aquest incendi, fins al punt que és possible que "mai més torne a veure's com se'l coneixia", segons ha alertat Alexandros Dimitrakopoulos, professor de la Facultat de Silvicultura i Medi Ambient de la Universitat de Salònica.

El Mecanisme de Protecció Civil de la UE ha desplegat a Grècia onze avions, dos dels quals des d'Espanya, un helicòpter, 62 vehicles i 407 bombers des de deu països comunitaris i Sèrbia, segons ha anunciat Janez Lenarčič, el comissari europeu de Gestió de Crisi.

L'incendi d'Evros és el més greu dels que continuen actius de l'onada de focs que afecta Grècia des de fa més de deu dies.

De fet, el cos de bombers ha informat que només en les últimes 24 hores s'han declarat 44 incendis forestals en tot el país, dels quals la majoria van ser extingits de manera immediata en la seua fase inicial.

També et pot interessar

stats