I si l'hereua al tron és homosexual? No és cap obstacle als Països Baixos
El govern del Països Baixos garanteix que si la princesa Amàlia volguera casar-se amb una persona del mateix sexe podrà regnar igualment
Si un hereu al tron de Països Baixos vol ser cap d'Estat, ha de casar-se amb una parella de diferent sexe, però el debat social va plantejar una pregunta clau: Què ocorreria si, en ple segle XXI, la princesa Amàlia volguera contraure matrimoni amb una dona? Serà acceptada com a reina, garanteix el Govern.
Al país que va legalitzar per primera vegada el matrimoni homosexual, la pregunta la va plantejar un diputat del mateix Partit Liberal (VVD) del primer ministre, Mark Rutte, que va instar a aclarir si la princesa Amàlia hauria de renunciar al tron en cas de voler casar-se amb algú del mateix sexe, un fet que el cap de Govern va resoldre dient que “no serà un obstacle” per al gabinet, siga qui siga l'hereu al tron.
La princesa hereva Caterina Amàlia, de 17 anys, no ha fet cap comentari sobre aquest tema i se sap poc de la seua vida personal. Però el motiu de les preguntes parlamentàries a Rutte es va originar després de la publicació el mes passat del llibre Amàlia, el deure et crida, de l'advocat Peter Rehwinkel, en el qual va analitzar aquesta hipòtesi i va concloure que, sobre la base de les normes actuals, si Amàlia volguera casar-se amb una dona, hauria de renunciar al tron.
“El Govern creu que l'hereu també pot casar-se amb una persona del mateix sexe i no veu un obstacle legal permetre el matrimoni d'un hereu amb una persona del mateix sexe. Per tant, el gabinet no considera que un hereu al tron o el rei haja d'abdicar si desitja casar-se amb una parella del mateix sexe”, va detallar Rutte.
El problema, que no impedia a un hereu enamorar-se d'algú del mateix sexe, sinó que poguera casar-se amb aquella persona amb el consentiment oficial imprescindible de l'executiu i el legislatiu, planteja dubtes sobre com afrontar la successió al tron posterior: Rutte només diu que ha de quedar clar qui són els fills en un matrimoni entre dues persones del mateix sexe i s'han de fer acords sobre aquest tema si es donara el cas.
No queda clar si els xiquets adoptats o els concebuts, per exemple, a través d'un donant d'esperma o maternitat subrogada també seran elegibles al tron, un fet que s'haurà de plantejar al gabinet que governe en el moment en què realment es done aquest escenari.
Encara que la Constitució neerlandesa es basa en la idea de la successió hereditària, la forma en la qual s'organitza hui dia el dret de família modern no assumeix automàticament com a “fills” solament aquells que descendeixen biològicament dels pares que els conceben.