L'FBI obri una investigació per diversos casos de persones negres penjades en arbres als Estats Units

S'especula sobre la hipòtesi que les morts siguen un linxament, producte de la tensió que es viu per les denúncies de la brutalitat policial.

Protesta contra la brutalitat policial a Nova York
Protesta contra la brutalitat policial a Nova York / Justin Lane (Efe)

L'FBI ha obert investigacions per almenys dos casos de persones negres que han aparegut mortes penjant d'arbres en els últims dies en diferents punts dels Estats Units. Tots aquests episodis han ocorregut durant l'onada massiva de protestes pels assassinats de George Floyd i Rayshard Brooks a mans de policies, que han provocat que diversos ajuntaments del país reduïsquen els fons que atorguen als seus departaments de policia. Les manifestacions, que es troben ja en el vinté dia, han arribat a unes 650 ciutats en els 50 estats del país.

Una d'aquestes presumptes víctimes que investiga l'FBI és Robert Fuller, de 24 anys, que va ser penjat amb una corda d'un arbre la setmana passada prop de l'Ajuntament de Palmdale, una ciutat de més de 150.000 habitants als afores de Los Angeles. La hipòtesi que es va barallar en un primer moment va ser el suïcidi, però els familiars i activistes han denunciat que això és impossible i la causa oficial de la mort encara no s'ha fet pública.

Així, el màxim representant de les forces de seguretat en aquesta demarcació, el xèrif del comtat de Los Angeles, Alex Villanueva, ha promés dur a terme una investigació “exhaustiva” amb el guiatge de l'FBI i del fiscal general de Califòrnia, Xavier Becerra. Centenars de residents de Palmdale han participat en vigílies i protestes durant el cap de setmana i han assegurat que la mort de Fuller va ser un linxament, producte de la tensió que es viu als Estats Units per les denúncies de la brutalitat policial contra les minories racials, especialment l'afroamericana.

El cas de la mort de Fuller ha fet que una altra recent defunció en circumstàncies similars d'un home negre, Malcolm Harsch, de 38 anys, torne a captar atenció en l'àmbit estatal i nacional. A Harsch el van trobar el passat 31 de maig presumptament penjat amb un cable USB d'un arbre a Victorville, també a Califòrnia. La seua família i algunes organitzacions també han descartat que l'afroamericà se suïcidara, com en el cas de Fuller.

A més, en els últims dies han aparegut altres dues persones negres penjades en arbres, a Houston (Texas) i al barri de Manhattan, a Nova York, però no es té constància fins ara que l'FBI les estiga investigant. En aquests casos tampoc es coneix la causa oficial de les morts, encara que ningú ha descartat el possible suïcidi.

També et pot interessar

stats