L'FBI desclassifica un nou document sobre la investigació de l'11S que implicaria el govern saudita

El president nord-americà, Joe Biden, va ordenar desclassificar els documents després d'una forta pressió dels familiars de les víctimes

Biden en la cerimònia del 20 l'aniversari de l'atemptat de l'11 de setembre
Biden en la cerimònia del 20 l'aniversari de l'atemptat de l'11 de setembre / Michael Reynolds | EFE

El Buró Federal d'Investigació (FBI) dels Estats Units ha desclassificat a última hora d'aquest dissabte un document fins ara secret que va formar part de les seues investigacions sobre la possible implicació del govern saudita en els atemptats de l'11-S, després de l'exigència dels familiars de les víctimes.

El document, que data del 2016, descriu els contactes que van tindre els terroristes amb saudites residents als Estats Units, però no ofereix proves clares d'una possible implicació del govern de l'Aràbia Saudita en el pla per a atemptar contra el país.

L'informe, de 16 pàgines i amb molts trams censurats, es desclassifica com a part d'una ordre del president dels Estats Units, Joe Biden, de publicar documents fins ara secrets sobre la investigació que va dur a terme l'FBI sobre els atemptats terroristes.

Aquesta investigació es va centrar en el presumpte suport logístic que van poder proporcionar als terroristes un empleat del consolat saudita a Los Angeles (Califòrnia), Fahad al-Thumairy, i un sospitós de ser agent d'intel·ligència del regne àrab a la mateixa ciutat, Omar al-Bayumi.

A l'agost centenars de supervivents i familiars de les víctimes dels atemptats van demanar a Biden que no assistira als actes amb motiu del vinté aniversari, llevat que el seu govern publicara nous documents sobre el presumpte paper de l'Aràbia Saudita en els fets.

La setmana passada Biden va ordenar al Departament de Justícia desclassificar nous documents els pròxims sis mesos, la qual cosa va convéncer les famílies, que van accedir al fet que el president assistira finalment als actes aquest dissabte.

També et pot interessar

stats