L'exvicepresident republicà Mike Pence també guardava documents classificats a sa casa

Els advocats de qui va ser número dos en l'administració Trump sostenen que els tenia per error i els han lliurat ja als Arxius Nacionals

El vicepresident dels Estats Units, Mike Pence, participa en una reunió com a part de la cimera del Grup de Lima. Mauricio Dueñas Castañeda (Efe)
Pence, en una imatge d'arxiu / Efe

Després dels escàndols polítics oberts arran dels papers de Trump i els papers de Biden, arriba ara el dels papers de Mike Pence. L'exvicepresident republicà durant el mandat de Donald Trump (2017-2021) també tenia documents confidencials a sa casa, a l'estat d'Indiana, segons han informat aquest dimarts diversos mitjans locals. 

Pence va descobrir aquests papers el passat 16 de gener i un dels seus advocats, Greg Jacob, ho notificà al Congrés i als Arxius Nacionals, la institució que té custòdia dels documents sensibles i classificats. Segons el lletrat, estaven en la residència de l'exvicepresident a Indiana per error.

En concret, es tracta d'un “xicotet nombre” de documents classificats, vora 300, que s'havien “empaquetat i transportat” des de la Casa Blanca a l'habitatge de Pence sense que ell mateix se n'adonara. De fet, segons ha emfatitzat Jacob, el polític republicà “no tenia constància de l'existència de documents classificats o sensibles en la seua residència personal”.

Pence, que es va mantindre al costat de Trump durant la major part de la seua etapa al capdavant de l'administració nord-americana, se'n va desmarcar després de l'assalt al Capitoli de 2021 i després d'haver rebut pressions del mandatari mateix per a anul·lar la victòria del rival, el demòcrata Joe Biden, en les eleccions presidencials de 2020. Ara que es perfilava com un dels aspirants a la nominació republicana per a la pròxima carrera a la Casa Blanca en 2024 aquest episodi dels papers pot esdevindre un llast per al polític, que recentment ha publicat una autobiografia titulada So help me God (Amb l'ajuda de Déu).

Segons la cadena Fox, l'equip de Pence va decidir registrar la casa d'Indiana i l'oficina que té en el centre de pensament conservador Advancing American Freedom després de les revelacions sobre Biden. Aquest mateix mes de gener s'havia destapat que el cercle de l'actual president havia trobat documents sensibles i classificats de l'època en què va ser número dos de Barack Obama (2009-2017) i també de quan va ser senador (1973-2009). Els arxius es van descobrir en l'habitatge de Biden a Wilmington (Delaware) i en l'oficina privada del laboratori d'idees Penn Biden Center, a Washington.

El govern de Biden ha tractat de desmarcar-se en tot moment del cas dels documents classificats trobats per l'FBI en la mansió de Trump a Mar-a-Lago (Florida). Els dos episodis, encara que similars, guarden algunes diferències, principalment perquè els papers en poder de Biden els trobaren els mateixos advocats del demòcrata —i els lliuraren immediatament a les autoritats— mentre que en la residència de Trump va ser necessària la intervenció del Departament de Justícia per a recuperar-los

També et pot interessar

stats