Un fiscal especial investigarà la troballa de documents classificats en una casa i una oficina de Joe Biden

La Casa Blanca confia a demostrar que els papers es van perdre sense "voler" i diu que col·laborarà en les perquisicions

El president dels Estats Units, Joe Biden (arxiu)
El president dels Estats Units, Joe Biden (arxiu) / Jonathan Ernst (Reuters)

El fiscal general dels Estats Units, Merrick Garland, ha anunciat aquest dijous la designació d'un fiscal especial per a investigar tots els documents classificats que s'han trobat en domicilis i oficines del president, Joe Biden. Es tracta de Robert Hur, qui no estarà subjecte a la supervisió diària de cap funcionari del Departament de Justícia, però que haurà de complir amb els "reglaments, procediments i polítiques" de l'organisme, ha apuntat Garland en una roda de premsa.

La troballa d'aquests papers confidencials de l'època del mandat de Barack Obama en dependències vinculades amb Biden, que va ser vicepresident entre 2009 i 2017, ha dibuixat una ombra en la candidatura de l'actual mandatari demòcrata de cara a la possible reelecció el 2024. El nomenament de Hur s'ha conegut hores després que un advocat de la Casa Blanca revelara dijous que l'equip legal de Biden havia trobat un segon conjunt de documents secrets en un magatzem de sa casa de Delaware. Aquestes perquisicions s'afegeixen a les conegudes dilluns, quan va eixir a la llum que al novembre es van descobrir papers classificats de quan era vicepresident d'Obama en un centre d'estudis de Washington. 

Els fiscals especials es nomenen per a investigar casos políticament delicats i exerceixen les seues responsabilitats amb un cert grau d'independència de la direcció del Departament de Justícia, inclòs Garland, que va ser nomenat per Biden. De vegades, però no sempre, els assessors especials presenten càrrecs penals.

Garland va nomenar al novembre un fiscal especial, Jack Smith, per a supervisar les investigacions del Departament de Justícia relacionades amb Donald Trump, inclòs el maneig de documents classificats per part de l'expresident republicà i els esforços per anul·lar les eleccions del 2020. Trump, derrotat per Biden aquell any, va anunciar al novembre que volia tornar a optar a la presidència del país el 2024. La mateixa figura del fiscal especial, en la persona de l'exdirector de l'FBI Robert Mueller, va documentar el 2019 durant la presidència de Trump contactes entre la campanya presidencial de l'empresari convertit en polític el 2016 i Rússia, però no va trobar proves suficients per a presentar una acusació de conspiració criminal. Mueller no va exonerar Trump d'obstrucció a la justícia en tractar d'impedir la investigació sobre Rússia, però l'aleshores fiscal general William Barr, designat per Trump, va exonerar-lo posteriorment.

S'extraviaren "sense voler"

L'advocat de la Casa Blanca, Richard Sauber, s'ha mostrat confiat aquest dijous que la investigació del recentment designat fiscal especial Robert Hur "demostre" que els documents classificats trobats en una residència i una oficina privades de Biden "es van extraviar sense voler". El lletrat ha agregat que el mandatari es pren molt seriosament el que es refereix a "informació i materials classificats". Ha recordat, de fet, que l'Administració Biden ha estat cooperant des del mateix moment que van informar als Arxius Nacionals que "s'havia trobat un reduït nombre de documents" i que continuaran fent-ho.

La secretària de Comunicació, Karine Jean-Pierre, ha assenyalat en roda de premsa que Biden no sabia que els documents estaven on els han trobats i que ell també desconeix el contingut dels arxius.

El mateix president Biden, en parlar del cas, ha explicat que quan van trobar els documents es va notificar i els van entregar de manera immediata. "Tot s'aclarirà, n'estic segur", ha dit davant d'uns periodistes que reclamaven més explicacions.

També et pot interessar

stats