L'expresident peruà Alejandro Toledo, reclòs a la mateixa presó que els expresidents Fujimori i Castillo

Complirà una presó preventiva de 18 mesos arran del procés obert en contra seua per blanqueig d'actius, hores després d'haver sigut extradit des dels Estats Units

L'expresident del Perú Alejandro Toledo assisteix a una audiència en el Tribunal Superior de Justícia Penal Especialitzat de la Nació, després de ser extradit al Perú
L'expresident del Perú Alejandro Toledo assisteix a una audiència al Tribunal Superior de Justícia Penal Especialitzat de la Nació, després de ser extradit al Perú / Reuters

L'expresident peruà Alejandro Toledo (2001-2006), de 78 anys, ha sigut reclòs aquest diumenge en el penal de Lima de Barbadillo, on estan també els expresidents Alberto Fujimori (1990-2000) i Pedro Castillo (2021-2022). Complirà una presó preventiva per un període de 18 mesos arran del procés obert en contra seua per blanqueig d'actius, hores després d'haver sigut extradit des dels Estats Units.

L'Institut Nacional Penitenciari (INPE) ha explicat que la junta tècnica de classificació va determinar que Toledo siga enviat a l'establiment penitenciari de Barbadillo en règim ordinari, d'acord amb una orde d'internament emesa pel jutjat número cinc d'investigació preparatòria nacional.

Així mateix, ha informat que Toledo no rebrà visites fins que el consell tècnic penitenciari n'establisca els horaris i les mesures de seguretat per a salvaguardar a l'intern.

L'expresident Toledo va ser extradit de Los Angeles pel cas Odebrecht en el qual se li atribueix haver rebut un suborn de 35 milions de dòlars d'aquesta constructora brasilera per a ser beneficiada en la construcció de diversos trams de la carretera interoceànica sud durant el seu govern (2001-2006).

Veí de Fujimori i Castillo

En aquest establiment penitenciari, Toledo serà veí de cel·la amb Fujimori, a qui va succeir en la presidència i contra qui va encapçalar una gran marxa de protesta pels indicis de frau en les eleccions generals del 2000.

Fujimori, de 84 anys, compleix una sentència de 25 anys de presó per abusos contra els drets humans i només va abandonar la presó uns mesos entre 2017 i 2018, quan va rebre un indult de l'expresident Pedro Pablo Kuczynski que va ser posteriorment anul·lat.

A Barbadillo també està reclòs, des de desembre passat, l'expresident Pedro Castillo arran del fallit autocolp d'Estat que va donar en aquell mes. Un càrrec que es va sumar a les investigacions per presumpta organització criminal i corrupció obertes en contra seua.

També et pot interessar

stats