L'exèrcit d'Israel mata a Gaza set voluntaris de l'ONG World Central Kitchen, del xef espanyol José Andrés

Sánchez exigeix el règim de Benjamin Netanyahu que aclarisca "com abans millor" les circumstàncies de "l'atac brutal" i torna a demanar un alto el foc a la Franja

Un grup de xiquets i adults observen el cotxe destruït de l'ONG World Central Kitchen (WCK) en el sud de la Franja de Gaza
Un grup de xiquets i adults observen el cotxe destruït de l'ONG World Central Kitchen (WCK) al sud de la Franja de Gaza / Mohammed Saber (Efe)
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
02 d'abril 2024 - 09:01 Actualitzat: 02 d'abril 2024 - 11:27

L'organització humanitària World Central Kitchen (WCK) ha anunciat aquest dimarts que suspén les seues operacions a Gaza, després de confirmar que almenys set dels seus treballadors van ser assassinats "en un atac de les Forces de Defensa d'Israel".

L'atac li ha costat la vida a un equip humanitari format per un britànic, un polonés, un australià i un ciutadà amb doble nacionalitat estatunidenca-canadenca, a més de tres palestins, segons l'ONG fundada pel reconegut xef espanyol establit als EUA, José Andrés.

"L'equip de WCK viatjava en una zona desescalada en dos vehicles blindats amb el logo de l'organització", va dir el grup en un comunicat.

Es creu que es tracta dels primers treballadors humanitaris estrangers assassinats en la guerra de Gaza des del 7 d'octubre, i que ja s'ha cobrat més de 32.800 víctimes.

Per la seua banda, l'exèrcit israelià va informar en un comunicat "que està duent a terme una revisió exhaustiva al més alt nivell per a comprendre les circumstàncies d'aquest tràgic incident".

A més, ha reiterat que han treballat "estretament" amb WCK per a repartir aliments i ajuda humanitària a Gaza.

L'ONG nord-americana va participar el 15 de març en l'arribada a Gaza de 200 tones d'aliment i aigua inaugurant un corredor marítim a bord del vaixell de l'Open Arms.

La comunitat internacional i altres organitzacions humanitàries han advertit que només l'arribada massiva d'aliment per terra aconseguirà pal·liar una fam imminent a Gaza.

Sánchez exigeix Israel que "aclarisca" l'ocorregut

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha mostrat "horroritzat" per la mort dels treballadors humanitaris i ha traslladat el seu condol més sincer al xef José Andrés i tot el seu equip. Des de Jordània, a on està de viatge oficial, el cap de l'executiu estatal ha exigit al govern d'Israel que "aclarisca com abans millors les circumstàncies d'aquest atac brutal que s'ha emportat la vida de set cooperants que no feien més que ajudar".

En una declaració institucional des del camp de refugiats palestins d'Unrwa, a Amman, Sánchez ha assegurat que Espanya farà "tot el que estiga a l'abast" per a ajudar a mitigar les conseqüències de la guerra a Gaza i ha mostrat disposició absoluta a col·laborar amb els socis àrabs. A més, ha considerat "urgent" que el règim de Benjamin Netanyahu "permeta l'accés de l'ajuda humanitària a Gaza, tal com exigeixen instàncies internacionals, inclòs el Tribunal Internacional de Justícia". En aquest punt, ha remarcat que les resolucions d'aquest organisme són "d'obligat compliment". El mandatari espanyol ha aprofitat la visita a Jordània per a tornar a fer una crida al cessament definitiu de les hostilitats: "És urgent que s'implemente l'alto el foc, exigit pel Consell de Seguretat de l'ONU, que també és vinculant". Sánchez ha reclamat un alto el foc "permanent" com a pas previ necessari per a obrir un procés polític que pose fi al conflicte a l'Orient Pròxim i que es traduïsca en la "materialització real i efectiva" dels dos estats, Israel i Palestina. "Espanya no escatimarà cap esforç per a aconseguir l'objectiu d'arribar a la pau i que això permeta conviure Israel i Palestina un al costat de l'altre, en pau i seguretat", ha conclòs.

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha compartit a través de la xarxa social X que ha traslladat personalment al xef José Andrés "tota la seua estima per la pèrdua irreparable patida al campament de Gaza". El líder de l'oposició ha destacat la "valentia i generositat" d'aquesta ONG.

En la mateixa línia s'ha pronunciat la vicepresidenta segona espanyola, Yolanda Díaz, que ha afegit que "el genocidi del poble palestí i els atacs contra l'ajuda humanitària són dues cares d'una mateixa moneda".

També et pot interessar

stats