Milers d'israelians protesten contra Netanyahu per a demanar eleccions anticipades

També s'han unit a la manifestació familiars dels ostatges segrestats per Hamàs, que demanen un acord que en facilite l'alliberament

Milers de persones es manifesten enfront del parlament israelià, a Jerusalem
Milers de persones es manifesten enfront del parlament israelià, a Jerusalem / Reuters

Milers de persones —100.000 segons l'organització— s'han congregat aquest diumenge enfront del parlament israelià, a Jerusalem, per a protestar contra el govern del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i per a demanar eleccions anticipades, davant de la seua gestió de la guerra a la Franja de Gaza, que ja està a punt de fer sis mesos que va començar.

Per primera vegada, a les protestes antigovernamentals s'han unit familiars dels ostatges segrestats per Hamàs a la Franja de Gaza, que han reclamat un acord que facilite l'alliberament dels 130 captius que encara continuen a l'enclavament.

El primer ministre, en declaracions als mitjans al mateix temps que tenia lloc la marxa, ha assegurat que convocar eleccions anticipades només serviria per a paralitzar les negociacions per a alliberar els segrestats. "El primer a agrair-ho seria Hamàs", ha indicat.

Netanyahu ha respost que fa tot el que és al seu abast per a portar de tornada els ostatges, però que les exigències del grup islamista en les negociacions "són un perill per a la seguretat nacional".

Però els manifestants no ho veuen igual. "Netanyahu no vol que els ostatges tornen a casa perquè sap que en aquest cas hauria de fer front a judicis pendents i pot anar a la presó. Per això, està prolongant tant aquesta guerra", ha assegurat Maya Gal, una de les manifestants que ha participat en la marxa contra el govern israelià. Segons Maia, al mandatari "no li importen ni els soldats ni els ostatges, només els seus interessos polítics".

32.800 persones mortes, més del 70% dones i xiquets

Mentrestant, a la Franja de Gaza, al voltant d'una desena de periodistes han resultat ferits en un bombardeig israelià al pati de l'Hospital Màrtirs d'Al-Aqsa, a la ciutat de Deir al-Balah, el més important de l'àrea central de Gaza, en el qual a més han mort dues persones, segons fonts del Ministeri de Sanitat gazià.

Les autoritats de Hamàs van anunciar que el nombre de periodistes que han mort a Gaza des que va començar la guerra és de 137, després que un fotoperiodista que treballava per a diversos mitjans va morir quan bombardejaren sa casa al campament de refugiats de Maghazi, prop de Deir al-Balah.

Segons les últimes actualitzacions, l'exèrcit israelià ha matat prop de 32.800 persones des que va començar la guerra, el 7 d'octubre, més del 70% de les quals són dones i xiquets. A més, una trentena de xiquets han mort per desnutrició aguda, segons dades de la sanitat gaziana, davant de la manca d'aliments i la fam que assola la Franja.

També et pot interessar

stats