Israel empitjora la seua ofensiva a Gaza i anuncia la mort de tres figures clau de Hamàs

El balanç de víctimes en el Dia de la Terra Palestina ja supera els 32.700 morts i més de 75.200 ferits, la majoria dones i xiquets

Xiquets palestins desplaçats caminen aquest dissabte al costat de la tanca fronterera amb Egipte, a Rafah, en el sud de la Franja de Gaza
Xiquets palestins desplaçats caminen aquest dissabte al costat de la tanca fronterera amb Egipte, a Rafah, en el sud de la Franja de Gaza / Haitham Imad (Efe)

Les tropes israelianes han empitjorat en les últimes hores els atacs i bombardejos contra la ciutat de Gaza, el centre i sud de la Franja, i han anunciat que han matat tres figures clau de Hamàs a l'Hospital Al-Shifa, el setge militar del qual perdura per tretzé dia consecutiu.

Més de 200 suposats milicians ja han caigut en aquesta operació militar, que va començar el dia 18 de març. A més, prop d'un miler de persones han quedat detingudes, unes 500 de les quals estarien associades "a Hamàs o a la Jihad Islàmica Palestina", segons fonts de l’exèrcit israelià, que ataca aquest centre mèdic per quarta vegada.

L'agència de notícies palestina Wafa ha denunciat aquest dissabte "execucions, detencions, tortures i desplaçaments forçats" en el centre, com ja va fer dimecres l’ONG Euro-Med Human Rights Monitor, després de documentar l'"execució" de tretze xiquets entre 4 i 16 anys per foc directe israelià contra el complex mèdic.

Des que va començar la guerra a Gaza, fa quasi sis mesos, més de 32.700 gazians han mort i uns 75.200 han sigut ferits –més del 72%, dones i xiquets–, segons xifres del Ministeri de Sanitat. A banda, s’estima que 8.000 cossos segueixen davall de les runes.

Aquest el balanç del Dia de la Terra, la diada que cada 30 de març commemora el poble palestí en resposta a l’anunci del mateix dia del 1976, quan Israel va anunciar un gran pla d’expropiació de terres palestines per a nous assentaments jueus i que va derivar en una vaga general històrica i nombroses manifestacions a les ciutats més importants. 

Els EUA autoritzen una nova transferència d’equipament militar a Israel

Els Estats Units han autoritzat en els darrers dies la transferència de milers de milions de dòlars en bombes i avions de combat a Israel, segons fonts militars i diplomàtiques. Un moviment criticat aquest dissabte pel Ministeri d'Afers Estrangers palestí, que diu que posa en entredit la presumpta preocupació estatunidenca per l'alt nombre de morts civils en l'enclavament.

"Exigir a Netanyahu que deixe de matar civils i subministrar-li armes és una contradicció moral i de principis que no té precedents", ha declarat el Ministeri en el seu compte en la xarxa social X.

El Ministeri també lamenta el “fracàs continu” del Consell de Seguretat de l'ONU i del Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) per a obligar Israel a respectar les seues decisions, entre altres, la implementació d'un alto el foc a Gaza i permetre l'entrada de més ajuda a l'enclavament.

Aquesta setmana, el Consell de Seguretat de l'ONU va aprovar una resolució per a un alto el foc, gràcies a l'abstenció dels Estats Units. El Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) va emetre noves mesures provisionals com a part del cas iniciat per Sud-àfrica per incitació al genocidi, i va demanar al govern de Netanyahu l'entrada immediata, a gran escala i sense restriccions, d'ajuda a Gaza.

Més d'un milió de persones sobreviuen amb falta d'aliments de proporcions catastròfiques, segons un recent informe d'inseguretat alimentària que té el suport de l'ONU, i la fam ja és imminent per a més de 200.000 persones del nord de la Franja.

No obstant això, no ha canviat res malgrat els mandats internacionals, i només 159 camions de mitjana diària han aconseguit entrar a Gaza durant el mes de març amb ajuda humanitària, segons dades de l'UNRWA, en comparació amb el mig miler abans de la guerra.

També et pot interessar

stats