L'Etna torna a entrar en erupció

El cràter sud-est del volcà italià expulsa cendres i lava des de les 6:15 hores

Una de les últimes erupcions de l'Etna, en una imatge d'arxiu
Una de les últimes erupcions de l'Etna, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

L'Etna, el volcà de l'illa italiana de Sicília, ha experimentat una nova erupció en el cràter sud-est, que expulsa cendres i lava des de les 6:15 hores.

La represa de l'activitat també ha augmentat la xifra i intensitat dels tremolors volcànics a la regió, que previsiblement continuaran creixent en les pròximes hores, segons ha informat l'Institut Nacional de Geofísica i Vulcanologia italià (INGV). La font dels sismes està ubicada al cràter, a una altura d'aproximadament entre 2.900 i 3.000 metres sobre el nivell de la mar.

El núvol eruptiu s'alça almenys nou quilòmetres. Ja és visible des de les localitats de Catània i Taormina i segons el model de previsió es dissiparà en direcció est i nord-est. Encara que l'INGV ha emés una alerta per als vols, l'activitat del volcà no afecta de moment al funcionament de l'Aeroport Internacional de Catània.

El cràter sud-est de l'Etna, el volcà més actiu del continent europeu, ha registrat diverses erupcions enguany, la primera de les quals es va produir el 16 de febrer de 2021. L'activitat d'aquest volcà ha augmentat d'altitud de l'Etna en 33 metres, situant ara el cim a 3.357 metres sobre el nivell de la mar. Les capes de lava i material piroclàstic han canviat la morfologia de l'accident geogràfic, ha fet créixer la zona sud per sobre del cràter nord, que era el més alt des de 1980 i va arribar a fer 3.350 metres abans que les vores s'anaren erosionant.

També et pot interessar

stats