L'esquerra italiana es mobilitza contra el feixisme

Milers de persones es manifesten a Roma per a exigir la il·legalització del partit d'extrema dreta Forza Nuova, que va assaltar el principal sindicat del país

Manifestació antifeixista a Itàlia

L'extrema dreta europea ha trobat en els moviments antivacunes l'entorn idoni per a l'odi i la discòrdia. El dissabte 9 d'octubre, aprofitant una protesta contra el passaport Covid, els feixistes italians de Forza Nuova sembraren el caos a Roma.

Intentaren entrar, per la força en les institucions més importants del país i aconseguiren assaltar la seu de la CGIL, la Confederació General Italiana del Treball. Els incidents no tenen precedents des de la Segona Guerra Mundial i la resposta de la ciutadania ha sigut contundent.

La policia parla de 60.000 persones, una xifra que els organitzadors eleven fins a 200.000. En qualsevol cas, una lliçó dels demòcrates, que han entonat el Bella Ciao, el famós himne de la resistència antifeixista, i han recordat el que va dir l'expresident Sandro Pertini: "el feixisme no és una opinió, és un crim".

Il·legalitzar l'extrema dreta

Maurizio Landini, secretari general de CGIL, ha demanat al govern una acció contundent. "Els partits que denigren la democràcia han de ser dissolts", ha assegurat.

Dimecres, el parlament debatrà què fer amb Forza Nuova. Per a la il·legalització hi ha dues vies: la sentència judicial o el decret governamental. La segona opció no s'ha utilitzat mai i només és factible si es tracta d'un cas extraordinari de "necessitat i urgència", en què s'haja utilitzat la violència com a manera de lluita política o s'haja denigrat la democràcia.

Els partits de la dreta i els neofeixistes no han assistit a la mobilització. Acusen el govern d'instrumentalitzar l'atac al sindicat amb fins electorals. Diumenge 17 i dilluns 18, Itàlia celebra la segona tanda de les eleccions municipals.

També et pot interessar

stats