L'energia, objectiu bèl·lic: Kíiv habilita búnquers i planifica l'evacuació en cas d'apagada total

Kherson restableix el subministrament elèctric després de quedar-se sense llum i aigua per un presumpte sabotatge ucraïnés

Un centre hospitalari a fosques pels talls elèctrics a Mikolaiv
Un centre hospitalari a fosques pels talls elèctrics a Mikolaiv / Valentyn Ogirenko (Reuters)

Ucraïna es prepara per a una nova onada d'atacs de l'exèrcit rus contra infraestructures civils, com la que ja ha danyat el 40% de la xarxa elèctrica del país. "Ens estem preparant per a respondre", ha advertit el president Volodímir Zelenski en l'al·locució diària. Kíiv ha desenvolupat un pla per a poder evacuar la ciutat en un cas d'una apagada general i recapta fons per a reparar les instal·lacions energètiques, ja que la guerra ha complicat el ja deficient sistema d'accés a recanvis i de manteniment de les empreses del país.

El pla d'evacuació ha generat una controvèrsia en les últimes hores. The New York Times l'avançava com un fet, la resposta a una situació altament probable, però el director el departament de Seguretat Municipal de la capital ho desmenteix i matisa que respon a una estratègia d'anticipació i s'ha fet només per la necessitat de planificar "totes les contingències possibles ".

El diari estatunidenc assenyala que treballadors municipals estan instal·lant un miler de refugis amb calefacció que poden funcionar com a búnquers mentre els enginyers intenten reparar les centrals elèctriques colpejades pels russos.

L'operador de la xarxa elèctrica ucraïnesa Ukrenergo adverteix que Rússia està tractant d'inutilitzar deliberadament la transmissió d'electricitat, ja que s'han registrat atacs en "quasi totes les centrals elèctriques no nuclears". No obstant això, Volodímir Omeltxenko, un expert en energia ucraïnés citat per Efe, considera que el país encara té capacitat energètica i veu l'apagada total a Kíiv com un escenari massa pessimista i poc probable.

L'apagada elèctrica preocupa també en el costat del país sota domini rus. La ciutat de Kherson, al sud del país, l'única capital regional conquistada per Moscou des de la invasió, va quedar-se sense llum ni aigua aquest diumenge. Segons els administradors, les xarxes elèctriques van resultar danyades per "atemptats comesos per grups de sabotatge" ucraïnesos, que també van deixar sense electricitat una desena de localitats de la regió. El subministrament s'ha recuperat aquest dilluns, segons informen les autoritats locals.

Kherson completa l'evacuació de la població a l'altra banda del Dniéper

L'administració de la ciutat Kherson ha suspés el trànsit fluvial per a embarcacions civils, després de completar l'evacuació de la població civil d'un marge a l'altre del riu Dniéper.  La prohibició temporal, que afecta als taxis fluvials, barcasses i altres embarcacions, no és extensiva als vehicles que transporten aliments i medicines.

Les tropes russes fa setmanes que intenten frenar l'avanç de la contraofensiva ucraïnesa a Kherson, on segons les autoritats prorusses Kíiv està concentrant gran quantitat de tancs i blindats en preparació d'un atac imminent a gran escala. Mentrestant, al front est, Moscou ha intensificat els atacs en l'intent de recuperar la iniciativa. Les localitats de Bajmut i Soledar, a Donetsk, són els punts més calents a la zona.

També et pot interessar

stats