L'Azerbaidjan confirma la suspensió de l'operació militar a l'Alt Karabakh

Segons Armènia, en la més recent operació militar de l'Azerbaidjan han mort en 24 hores almenys 32 persones

Cotxes i habitatgets destrossats durant l'ofensiva militar de l'Azerbaidjan a l'Alt Karabakh
Cotxes i habitatges destrossats durant l'ofensiva militar de l'Azerbaidjan a l'Alt Karabakh / Reuters

L’Azerbaidjan ha confirmat aquest dimecres la suspensió de l'operació militar que havia llançat ahir dimarts contra el territori separatista d'Alt Karabakh després d'acceptar les autoritats de l'autoproclamada república poblada per armenis rendir-se i desarmar per complet els seus grups armats.

"Tenint en compte la crida dels representants dels residents armenis de l'Alt Karabakh, que es va rebre a través del contingent de manteniment de la pau rus, es va arribar a un acord per a suspendre les mesures antiterroristes el 20 de setembre del 2023 a les 13:00 (09.00 GMT)", va assenyalar el Ministeri azerbaidjanés de Defensa.

Bakú ha assenyalat que, en virtut de l'acord aconseguit, "les formacions armades armènies situades a la regió de l'Alt Karabakh de la República de l'Azerbaidjan i les formacions armades armènies il·legals deposaran les armes, abandonaran les posicions de combat i els llocs militars i es desarmaran per complet".

A més, les "unitats de les Forces Armades armènies abandonaran el territori de l'Azerbaidjan i les formacions armades armènies il·legals (del Karabakh) seran dissoltes".

El contingent de pau rus desplegat a l'Alt Karabakh des de l'alto el foc aconseguit en l'última guerra pel control d'aquest enclavament a la tardor del 2020, garantirà la implementació de la retirada, el desarmament i la dissolució de les unitats karabakhianes.

L'Azerbaidjan ha assenyalat que en la reunió que se celebrarà dijous "a proposta de la Presidència azerbaidjanesa" amb representants dels residents armenis a l'Alt Karabakh a la localitat de Yevlakh, s'abordarà la "reintegració" de la població sota la Constitució i les lleis de la República" azerbaidjanesa.

Yevlakh està a uns 100 quilòmetres de la capital karabkhiana, Khankendi (Stepanakert per als armenis).

El cessament d'hostilitats es produeix 24 hores després que l'Exèrcit azerbaidjanés començara a bombardejar l'Alt Karabakh amb la finalitat de restaurar l'"ordre constitucional" en el territori separatista, poblat per uns 120.000 armenis.

L'enclavament tenia poques possibilitats de resistir la nova envestida de l'Azerbaidjan, que va iniciar l'ofensiva tres anys després de l'última guerra pel control de l'enclavament i després de sotmetre'l durant més de nou mesos a un bloqueig.

El desembre del 2022 va tallar el corredor de Lachín, l'única via de comunicació entre Armènia i l'Alt Karabakh.

Armènia va perdre en la guerra de 44 dies el 2020 dos terços de territori a la regió de l'Alt Karabakh que controlava després de la contesa de 1992-1994, inclosa una part de la república autoproclamada d'Alt Karabakh, però no la capital, Stepanakert.

Segons Armènia, en la més recent operació militar de l'Azerbaidjan han mort en 24 hores almenys 32 persones, entre elles set civils, mentre que Bakú només ha informat de les baixes civils, no militares, dues en total.

També et pot interessar

stats