L'Argentina debat legalitzar l’avortament

L'avortament legal és una antiga reclamació dels col·lectius feministes del país. Fa dos anys, es va rebutjar al Senat un projecte similar.

Manifestants de la marea verda es manifesten en favor de la llei de l'avortament davant del Congrés a Buenos Aires
Manifestants de la marea verda es manifesten en favor de la llei de l'avortament davant del Congrés a Buenos Aires / Agustin Marcarian (Reuters)

El parlament argentí debat des d'aquest dijous la legalització de l'avortament. El llarg debat continua aquest divendres, quan s’espera que es coneguen els resultats de la votació, amb un resultat favorable.

Al voltant del Congrés, milers de dones amb el mocador verd, símbol d'aquesta lluita, es manifesten a favor d'aquesta llei i amb l'esperança que s'aprove.

El projecte de llei d'interrupció voluntària de l'embaràs (IVE), l'ha impulsada el president del país, Alberto Fernández, i és una reivindicació històrica dels moviments feministes del país, l'anomenada marea verda, que demanen un avortament legal, segur i gratuït.

La proposta del president argentí és que es legalitze un avortament segur fins a la setmana 14 de gestació, per a "garantir que totes les dones tinguen accés al dret a la salut integral", ha afirmat Fernández.

El mes passat, el dirigent del país va anunciar aquest nou projecte de llei per a legalitzar l'avortament davant les xifres per avortaments mal practicats. "La criminalització de l'avortament no ha servit de res, només ha permés que els avortaments ocórreguen clandestinament en xifres preocupants", va lamentar el mandatari. Al país, cada any s'hospitalitzen al voltant de 38.000 dones per avortaments mal practicats i 3.000 han mort per aquesta causa des de 1983.

Actualment, a l'Argentina es penalitza aquelles dones que avorten, així com les que ajuden que es practique. Les úniques excepcions que es contemplen són en cas de violació i risc per a la salut integral de la mare.

El 2018, l'avortament va ser el centre de l'agenda política argentina, quan aquest tema va ser abordat per primera vegada. Enmig de manifestacions de la marea verda, i dels detractors de la mesura, els conservadors catòlics, el projecte per a despenalitzar l'avortament va ser aprovat a la Cambra de Diputats, però rebutjada pel Senat.

La polèmica objecció de consciència

Aquest projecte preveu l'objecció de consciència individual, una modificació per a atraure més legisladors que en principi hi estaven en contra.

Silvia Ferreyra, membre de la Campanya Nacional per l'Avortament Legal, ha afirmat que aquest és un tema polèmic, perquè ja en aquests moments és un problema per als casos que permet l'actual llei. Per la seua banda, la referent nacional del Moviment Socialista dels Treballadors, Celeste Fierro, ha assegurat que en el cas que s'aprove la llei, eixirà amb un "sabor amarg" i que s'ha de "seguir lluitant".

Si el projecte s'aprova aquest divendres a la Cambra Baixa, el Senat el podrà debatre i votar abans de final d'any.

El programa dels mil dies

Juntament amb la llei de l'avortament, el govern de Fernández ha enviat un altre projecte de llei: el programa dels mil dies, destinat a fer costat econòmicament a dones de sectors vulnerables que desitgen tirar avant un embaràs.

També et pot interessar

stats