Kansas, primer estat dels Estats Units que ratifica el dret a l'avortament en referèndum

Més del 60% dels electors han rebutjat canviar la Constitució estatal per a restringir el dret a interrompre l'embaràs, que continuarà sent legal fins a les 22 setmanes

Els partidaris del dret a l'avortament mostren la seua alegria davant el rebuig de les votacions a la prohibició de l'avortament a Kansas, els Estats Units
Ciutadans mostren la seua alegria davant el rebuig de les votacions a la prohibició de l'avortament a Kansas, els Estats Units / Evert Nelson (USA Today Network/Reuters)

Els ciutadans de Kansas, als Estats Units, han votat en un referèndum a favor de mantindre intacte el dret a l'avortament, tal com està regulat actualment en la Constitució de l'estat. És una derrota per als conservadors, que buscaven restringir-lo.

Amb un 90% del vot escrutat, més del 60% dels electors han rebutjat canviar la Constitució estatal per a restringir el dret a l'avortament. Es tractava d'un referèndum especialment rellevant perquè podria haver establit un precedent per a altres estats.

El de Kansas ha sigut el primer referèndum que un estat estatunidenc celebra després de la resolució del Suprem, que va anul·lar la sentència 'Roe contra Wade', que va eliminar el dret federal a l'avortament i va atorgar als estats la facultat de legislar sobre el tema.

El president nord-americà, Joe Biden, ha dit en un comunicat que "els votants de Kansas van acudir a les urnes en números de rècord per a rebutjar els esforços extremistes per a esmenar la Constitució estatal per a llevar a la dona el dret a triar".

Segons el president, "aquesta votació deixa clar el que ja sabem: que la majoria estan d'acord que les dones han de tindre accés a l'avortament i han de tindre el dret a prendre les seues pròpies decisions de salut".

La consulta, que es va celebrar coincidint amb les eleccions primàries en l'estat, podria haver obert la porta al fet que el govern estatal legislara per a restringir el dret a l'avortament, que, no obstant això, ara continuarà sent legal fins a les 22 setmanes.

Malgrat tindre una governadora demòcrata, Laura Kelly, l'estat central de Kansas té una gran tradició republicana i aquest partit controla les oficines del fiscal general, del secretari d'estat i totes dues cambres de la legislatura estatal. A més, en les eleccions presidencials, Donald Trump va ser el candidat a la presidència favorit en les dues últimes eleccions, amb el 56% dels vots.

També et pot interessar

stats