La justícia saudita tanca el cas Khashoggi i commuta les penes de mort per 20 anys de presó
El cas segueix obert a Turquia i la parella del periodista i l'ONU diuen que el juí és una "farsa" i una "burla".
Menys de dos anys després de l'assassinat de Jamal Khashoggi, la justícia saudita ha dictat sentències definitives contra els acusats del crim i ha tancat un cas que ha minat la imatge internacional del país i del príncep hereu Mohamed bin Salman. La fiscalia general de l'Aràbia Saudita ha informat de la sentència definitiva contra els huit acusats declarats culpables el desembre passat i ha confirmat la possibilitat de commutar-los la pena de mort.
Les sentències, contra les quals no hi ha apel·lació, impliquen càstigs de 124 anys de per l'assassinat del periodista, crític del govern saudita i columnista habitual del diari The Washington Post. Els cinc acusats que al desembre havien sigut condemnats a mort han sigut sentenciats a 20 anys de presó.
La sentència definitiva arriba després que al maig els fills de Khashoggi anunciaren que perdonaven els assassins del seu pare, coincidint amb el mes sagrat del Ramadà. La llei islàmica permet que els familiars perdonen l'assassí dels seus éssers estimats i aquest perdó pot portar a suspendre l'execució de la sentència de mort.
Cap dels noms dels condemnats s'ha fet públic. Sí que eren coneguts els noms de Saud al-Qahtani, assessor del príncep hereu Mohamed bin Salman, i del subdirector dels serveis secrets saudites, Ahmad Asiri, declarats no culpables. El tribunal no va trobar llavors proves suficients ni contra ells ni contra el cònsol saudita a Istanbul, Mohammed al-Otaibi, en el despatx del qual va ser presumptament assassinat i esquarterat el periodista.
Reaccions contra la sentència
La sentència que tanca el cas per l'assassinat el 2 d'octubre de 2018 en el consolat de l'Aràbia Saudita a Istanbul ha sigut rebut amb dures crítiques. L'Alta Comissionada de l'ONU per a les Execucions Extrajudicials, Agnes Callamard, ha afirmat que el "fiscal saudita ha fet un altre acte més en aquesta paròdia de justícia" i ha qualificat el procés de poc just i transparent.
La promesa de Khashoggi, Hatice Cengiz, ha afirmat que la sentència "de nou fa de la justícia una burla". "Les autoritats saudites estan tancant el cas sense que el món sàpia la veritat sobre qui és el responsable de l'assassinat de Jamal. Qui ho va planejar, qui ho va ordenar, on està el cos?", ha dit en Twitter.
Cas obert a Turquia
Malgrat la sentència a l'Aràbia Saudita, al juliol, la justícia turca va començar un altre juí. La fiscalia turca demana cadena perpètua per als vint sospitosos, entre ells Asiri i Al Qahtani, acusats d'"instigar la planificació d'un homicidi premeditat amb tortura brutal".