La justícia belga rebutja extradir Valtònyc a Espanya

El raper va ser condemnat a Espanya per enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries greus a la Corona

Imatge d’arxiu del cantant Valtonyc
Imatge d’arxiu del cantant Valtonyc / À Punt NTC

El tribunal d'apel·lació de Gant ha rebutjat aquest dimarts el lliurament a Espanya del raper Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, per un delicte d'amenaces, després d'haver descartat ja els d'injúries greus a la Corona i enaltiment del terrorisme pels quals també el reclama la justícia espanyola.

"No hi ha extradició per a cap dels tres casos (...). S'ha acabat. El tribunal ha dit: les coses per les quals se t'ha condemnat a Espanya no són crims a Bèlgica", ha declarat a la premsa l'advocat Simon Bekaert en conéixer la sentència, que confirma la decisió en primera instància.

La Fiscalia podria, no obstant això, recórrer contra el dictamen en cassació com a últim recurs. És una decisió que el lletrat de Valtònyc estima que l'altra part prendrà quan conega els detalls de la motivació de la sentència del tribunal belga al llarg del dia. "Crec que hi ha grans possibilitats que la Fiscalia no hi recórrega, però mai se sap", ha dit sobre això.

Valtònyc ha celebrat la resolució i ha afirmat que els magistrats belgues "han demostrat ser independents" i que "respecten estàndards europeus del segle XXI". El raper mallorquí ha agregat que "la societat belga pot estar contenta que s'haja respectat el dret d'expressió, la llibertat d'expressar-se".

La sentència es coneix després que el Tribunal Constitucional belga dictaminara a l'octubre que la llei d'injúries a la Corona d'aquest país és inconstitucional. Això frena la possibilitat d'entregar-lo a Espanya per aquest motiu.

El tercer delicte pel qual el reclama l'Audiència Nacional arran d'unes cançons que va publicar el 2012, i per les quals havia sigut condemnat a tres anys i mig de presó, és per enaltiment del terrorisme. Un delicte que també queda descartat perquè la Fiscalia de Gant està d'acord que "no pot haver-hi terrorisme en una cançó, que una condemna per insultar el rei és desproporcionada", ha explicat Valtònyc a la premsa al final de la vista judicial.

La justícia belga analitza l'euroordre de Valtònyc des de 2018, quan el cantant va fugir a Bèlgica per a no ingressar en presó a Espanya. En aquest mateix any, un tribunal de primera instància de Gant va rebutjar l'extradició en considerar que les lletres de les cançons s'emmarquen dins de la llibertat d'expressió, però la Fiscalia va recórrer contra la decisió davant el Tribunal d'Apel·lació.

El cas fa tres anys que té recorregut judicial a Bèlgica, on el procés s'ha retardat per l'aturada de la pandèmia, perquè els jutges van preguntar al Tribunal Constitucional del país sobre el delicte d'injúries al rei i perquè va elevar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

També et pot interessar

stats