Bèlgica declara inconstitucional la llei que persegueix els insults al rei

El pronunciament respon a un dubte presentat pel tribunal que ha de resoldre l'extradició del raper Josep Miquel Arenas, conegut com Valtonyc

Valtònyc fa declaracions als mitjans de comunicació
Valtònyc fa declaracions als mitjans de comunicació / À Punt NTC

El Tribunal Constitucional de Bèlgica ha considerat aquest dijous inconstitucional la llei belga que persegueix els insults al rei en considerar que col·lideix amb la llibertat d'expressió, en un pronunciament que respon a un dubte presentat pel tribunal que ha de resoldre l'extradició del raper Josep Miquel Arenas, conegut com Valtonyc.

La norma en qüestió castiga amb penes que poden arribar tres anys de presó les ofenses contra el monarca a través de discursos, crits o amenaces en llocs o reunions públiques. L'alt tribunal considera que la llei, de 1847, "és incomptable" amb el dret a la llibertat d'expressió i afirma que la normativa "no satisfà una necessitat social urgent i és desproporcionada amb l'objectiu de protegir la reputació de la persona del rei".

L'alt tribunal s'ha pronunciat en aquest sentit davant la qüestió prejudicial presentada pel tribunal de Gant, que al setembre de 2020 va elevar la qüestió al·legant que Bèlgica compta amb una norma del segle XIX que castiga les ofenses al monarca.

En les seues al·legacions al Constitucional, l'Estat va defensar que independentment que es declarara anticonstitucional la controvertida llei s'hauria de procedir a l'execució del mandat de lliurament de Valtonyc a les autoritats espanyoles perquè els delictes pels quals se'l reclama estan arreplegats en el codi penal belga en articles sobre calúmnia, difamació i injúria.

La defensa del cantant ha celebrat el pronunciament del Constitucional belga com una "victòria" i ha assegurat que és un "pas històric" que suposarà canvis en l'ordenament jurídic belga. Queda per veure l'impacte d'aquesta decisió sobre el cas del músic balear, després que fonts jurídiques belgues hagen assenyalat que ja estan analitzant l'opinió del Constitucional i que serà el tribunal de Gant el que considere si això afecta la seua decisió.

També et pot interessar

stats