Bèlgica rebutja l'extradició de Valtònyc a Espanya

El raper mallorquí no serà entregat perquè el jutge no accepta cap dels tres delictes pels quals se l'acusa.

Valtònyc està condemnat per enaltiment del terrorisme i injúries al rei en les lletres de les cançons
Valtònyc està condemnat per enaltiment del terrorisme i injúries al rei en les lletres de les cançons / Europa Press

La justícia belga ha negat l'extradició del raper Josep Miquel Arenas, conegut artísticament com a Valtònyc, ja que no ha acceptat cap dels tres delictes que se li mputaven. Així, el mallorquí no serà entregat a Espanya per cap d'aquests delictes.

Segons ha explicat el seu advocat, Gonzalo Boye, el magistrat de Gant ha considerat que les lletres de les cançons del raper s’emmarquen en la llibertat d’expressió i ha denegat l’euroorde cursada per l’Audiència Nacional contra el raper.

La fiscalia belga ja ha anunciat que apel·larà contra la decisió del jutge que ha rebutjat lliurar a Espanya el raper. Després de la resolució, la fiscalia tenia 24 hores per a anunciar si recorreria contra aquesta decisió davant el tribunal d'apel·lació de Gant, segona de les tres instàncies a les quals pot elevar-se el cas, que podria passar fins i tot al Tribunal Suprem. El tribunal d'apel·lació de Gant haurà de fixar ara una data per a una nova vista.

Els advocats de Valtònyc estan satisfets amb el pronunciament del jutge que investiga el cas del cantant: "Crec que la resolució ha estat prou fundada", ha manifestat Boye. La defensa del raper mallorquí ha insistit que treballarà per a dur el cas Valtonyc davant el Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg amb l'objectiu d'establir un precedent.

La citació al jutjat s'ha produït després d'una primera vista el passat 3 de setembre en un tribunal de Gant, en el qual el magistrat va escoltar les parts i va anunciar que prendria una decisió al cap de dues setmanes. El cantant es va mostrar convençut aleshores que no hi hauria extradició pels delictes més greus –enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona– perquè "no existeix la doble incriminació", és a dir, que els fets estiguen tipificats com a delicte en el codi penal de tots dos països.

Orde de crida i cerca

Valtònyc està condemnat a Espanya a tres anys i mig de presó per amenaces, enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona. La sentència va ser dictada per l'Audiència Nacional i confirmada després per la sala segona del Tribunal Suprem. El raper hauria d'haver ingressat a la presó al maig, però va fugir.

Per aixó, l'Audiència Nacional va emetre una orde de crida i cerca contra Valtònyc després d'eixir de territori espanyol, just la vespra d'expirar el termini per a entrar voluntàriament a la presó.

Difícil tornada a Espanya

Aquest cap de setmana, Valtònyc ha explicat, a través del seu compte de Twitter, que els seus advocats li han traslladat que "segurament mai" podrà tornar a Espanya a causa dels "nous procediments" que estan iniciant contra ell, tot a partir de les denúncies cursades per la Guàrdia Civil per altres cançons. El raper ha optat per reaccionar amb ironia: "Quina sort –ha afirmat– perquè jo el que vull és tornar a Catalunya, no a Espanya".

També et pot interessar