José Manuel Corrales (economista): "Tallant el gas, Rússia ha fet una declaració de guerra econòmica a la UE de conseqüències imprevisibles"

El professor d'Economia i Empresa de la Universitat Europea alerta que si la guerra es prolonga, l'estagflació econòmica destruirà llocs de treball i amenaçarà el futur d'unes quantes generacions

El professor d'Economia i Empresa de la Universitat Europea José Manuel Corrales
El professor d'Economia i Empresa de la Universitat Europea José Manuel Corrales / Universitat Europea

Rússia ha complit l'amenaça, tallant el subministrament de gas a Polònia i Bulgària per no sotmetre's a l'exigència de Moscou de pagar en rubles. Per a l'analista José Manuel Corrales, la decisió russa suposa "una pèssima notícia", que escenifica "un pas claríssim en la intensificació de l'escalada bèl·lica, en el marc d'una guerra híbrida" en la qual mesclen accions militars i sancions econòmiques. Corrales, que és professor d'Economia i Empresa de la Universitat Europea, entén que Rússia "ha declarat la guerra econòmica a la Unió Europea", amb un avís "clar i rotund" a Brussel·les i una amenaça directa a Alemanya, el motor econòmic de la regió, enormement dependent del gas rus. 

"Quan Rússia ha tallat el gas està dient, no et puc enviar tropes però t'estic tallant l'oxigen perquè la teua economia es desestabilitze al màxim", ha explicat Corrals en una entrevista per a À Punt. 

Adverteix l'expert que encara que la UE pot tindre reserves de gas fins al pròxim hivern i la proximitat de la primavera mitigarà les conseqüències entre la població de Polònia i Bulgària, la unió no disposa a curt termini d'una alternativa de subministrament per a reemplaçar un eventual tancament de l'aixeta per a més països. Creu, de fet, que Brussel·les "s'ha tirat una fanfarronada" quan ha anticipat que havia previst l'escenari, però també Rússia, quan amplia l'amenaça a altres països, sempre que no compte amb el suport de la Xina. La pressió sostinguda de Moscou, adverteix, podria conduir a una situació de racionament energètic.

Rússia està dient, no et puc enviar tropes però et talle l'oxigen perquè l'economia se't desestabilitze al màxim

En l'actual situació d'incertesa, anticipa Corrales greus conseqüències econòmiques si la guerra es prolonga molts mesos més. El professor d'Economia alerta del risc d'estagflació, per la coincidència d'una inflació a l'alça, impulsada pel preu de l'energia, acompanyada de frenada de l'activitat econòmica a la Unió Europea. "Seria el pitjor escenari, quan encara ens hem recuperat de la crisi derivada de la pandèmia", assegura l'expert, que adverteix: "Si la inflació es dispara i caiem en l'estancament econòmic, quasi donem-nos per morts". Recorda que Espanya ja s'ha vist obligada a revisar a la baixa del 5,8 al 4% el creixement, i creu que si aquest és inferior al 3,5% "significarà que es destruiran empreses i llocs de treball". 

Si la inflació es dispara i caiem en l'estancament econòmic, quasi donem-nos per morts. L'estaglació destruirà llocs de treball i podria carregar-se el futur de vàries generacions

Per tot això, sense oblidar les conseqüències per a la mateixa Ucraïna, l'expert entén que la UE està obligada a buscar una solució pacífica immediata per a la guerra: "És absolutament imprescindible un alto el foc, encara que supose que tots isquem perdent, perquè si no les conseqüències econòmiques seran terribles per a tots. Rússia caurà, però l'estagflació podria carregar-se el futur de diverses generacions europees. Les coses poden posar-se molt lletges, aqueixa és la realitat".

És imprescindible un alto-el-foc, encara que supose que tots isquem perdent, o les conseqüències econòmiques seran terribles per a tots

El professor de la Universitat Europea també qüestiona la utilitat de les sancions si els països europeus accepten l'exigència russa de pagar en rubles, com la mateixa Gazprom assegura que ja han fet "quatre operadors" que no ha precisat. "Llavors no tindria sentit continuar perjudicant-nos", explica Corrals, que recorda que a través dels rubles Rússia pot esquivar el bloqueig als mercats financers internacionals que li ha aplicat Occident.

També et pot interessar

stats