Johnson dimiteix: "Ningú és indispensable en política"

El fins ara primer ministre britànic se'n va obligat pel seu propi partit i després d'una cascada de dimissions en el govern que encapçalava

Boris Johnson, durant la compareixença oferida aquest dijous
Boris Johnson, durant la compareixença oferida aquest dijous / Henry Nichols (Reuters)

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha anunciat aquest dijous que dimiteix com a líder del Partit Conservador (tory) i del govern del Regne Unit. En una compareixença institucional passades les dotze i mitja (hora local) a les portes de Downing Street, la residència oficial, ha confirmat que ja ha posat en marxa el procediment per a substituir-lo en els dos càrrecs i que continuarà encapçalant l'executiu fins que el partit nomene el nou dirigent. "És clara la voluntat del partit conservador que ha d'haver-hi un nou líder", ha dit el mandatari ixent. 

La marxa del premier britànic arriba després de setmanes de pressions creixents, embranzides per la constant espiral de polèmiques que ha esguitat el seu mandat. Finalment, ha sigut esclafat pel seu propi govern, que ha llançat el colp d'estoc final: una cascada de dimissions, més de cinquanta entre ministres i càrrecs intermedis, en a penes dos dies.

En el breu discurs que ha dirigit a la població, Johnson ha reconegut que ha intentat convéncer, sense aconseguir-ho, el seu gabinet que seria "estrany" deixar ara el poder. Ha lamentat haver "fracassat" en els seus arguments i ha admés que "en política, ningú és imprescindible".

El mandatari, que ha aparegut envoltat pels col·laboradors més pròxims, a més de la seua dona Carrie amb una de les filles, ha subratllat que el procés per a reemplaçar-lo s'ha iniciat i que la setmana que ve s'oferirà un calendari. No obstant això, ha recordat que fins que els conservadors trien el nou líder ell seguirà al capdavant del govern de manera interina, malgrat que són moltes veus, dins i fora del partit, les que li reclamen que se'n vaja ja.

També ha dit que se sent "immensament orgullós" pels assoliments del seu govern, com ara el Brexit, la gestió de crisi de la pandèmia i com s'ha fet front a l'agressió russa a Ucraïna.

Johnson s'ha resistit fins al final i ha tractat d'aferrar-se al càrrec per tots els mitjans, però la pressió s'ha imposat. El Partit Conservador ha acabat forçant la seua renúncia després dels escàndols per les festes celebrades a Downing Street en plena pandèmia i per la tèbia postura per les denúncies d'assetjament sexual contra un aliat polític, el diputat conservador Chris Pincher. Aquest cas ha precipitat una allau de dimissions en cadena que va començar dimarts amb la de dos pesos pesants, els titulars d'Economia i Sanitat.

En el tumult polític de les últimes hores, Johnson ha cessat el secretari de Vivenda, Michael Gove, qui va ser un dels seus principals aliats. Però de seguida era el ministre per a Gal·les el que anunciava que abandonava el vaixell, i aquest mateix matí el seguia el ministre encarregat d'Irlanda del Nord. En total sis membres del Consell de Ministres han dit adeu a Johnson. També ho han fet 22 secretaris d'Estat, 22 secretaris parlamentaris, quatre enviats de comerç i tres vicepresidents del partit tory. Alts càrrecs als quals Johnson ja ha substituït amb nous nomenaments just abans de presentar oficialment la dimissió.

Finalment, el ja primer ministre ixent claudica i posa fi al seu mandat. És el tercer primer ministre conservador del Regne Unit que s'ha vist obligat a dimitir en a penes sis anys, siga per disputes internes sobre Europa o per altres escàndols. Abans que Johnson, David Cameron i Theresa May el precediren en el camí de renúncia com a líders del Partit Conservador i caps del govern britànic. A només setze dies d'arribar als tres anys com a primer ministre, la seua serà una de les estades més curtes a Downing Street des del 1900.

També et pot interessar

stats