Ja són 58 les víctimes mortals pel trencament de la presa minera al Brasil
Encara queden 300 persones desaparegudes i les autoritats han evacuat els habitants de dues comunitats davant el perill de trencament d'un altre mur.
La ruptura d’una presa minera de la companyia Vale a Brumadinho, al sud-est del Brasil, deixa ja un balanç de 58 persones mortes i prop de 300 desaparegudes.
A més, les autoritats han hagut d'evacuar aquest diumenge 24.000 habitants de les comunitats rurals de Córrego do Feijao i Tejuco, les dues pertanyents a la jurisdicció de Brumadinho, davant del risc que es trenque un altre mur.
“Sobre les 5:30 hores han sonat les alarmes que indicaven el risc imminent del trencament del dic BVI, que conté aigua. Des d'ahir es va practicar un bombeig per a retirar l'aigua amb la finalitat de buidar-lo i fer-lo més segura”, explica el portaveu dels bombers. Com a conseqüència, hui han interromput les tasques de recerca.
Les autoritats no han aclarit si entre les 34 víctimes mortals es troben les persones que viatjaven en un autobús trobat entre el fang i en què anaven empleats de l’empresa.
Mobilització social per a assistir les víctimes
Segons André Luis Dutra, psicòleg voluntari que està ajudant les víctimes, el que ha passat a Brumadinho “no és un accident, és una negligència i un crim”, i alerta que hi ha unes 400 preses similars a Minas Gerais que són autèntiques “bombes de rellotgeria”.
La societat civil també s’ha mobilitzat i diverses ONG de Minas Gerais han creat el grup “SOS Brumadinho” a través del qual s’estan coordinant per a portar material d’higiene, aigua i aliments.
Per a facilitar l’assistència a les víctimes i l’arribada de recursos, les autoritats de Minas Gerais han decretat tres dies de dol i l’estat de calamitat públic al municipi de Brumadinho.
Sancions a Vale
La justícia ha limitat els comptes de Vale i ha determinat, en dos processos diferents, el bloqueig de 6.000 milions de reals (al voltant de 1.394 milions d’euros) de la companyia minera per ajudar les víctimes.
Per la seua banda, l’Institut Brasiler de Medi Ambient (Ibama), ha multat l’empresa pel desastre, mentre el govern de Minas Gerais també ha estipulat una sanció.