Itàlia jutja Matteo Salvini per denegar auxili a l'Open Arms en 2019

L’exministre de l’Interior italià està acusat de segrestar durant dies el vaixell de l’ONG espanyola que necessitava desembarcar 147 migrants rescatats al Mediterrani

Salvini, durant l'arribada al jutjat de Palerm / Remei Blasco

Matteo Salvini, líder de l'extrema dreta italiana, s'ha assegut aquest dissabte al banc dels acusats, investigat per haver segrestat i haver denegat un port segur al vaixell de l'ONG espanyola Open Arms, que necessitava desembarcar 147 migrants rescatats al Mediterrani a l'agost del 2019.

Salvini, que en aquell moment era ministre de l'Interior d’Itàlia, s'hi va oposar durant tres setmanes, tot i que la situació a bord era insostenible. Tots els dies havien d'evacuar ferits i alguns immigrants, desesperats, es llançaven al mar. Per aquesta actuació, el polític pot ser condemnat a 15 anys de presó i inhabilitat per a l'exercici de càrrec públic. El Senat va permetre'n el processament amb els vots a favor de l’antisistema Moviment Cinc Estreles (M5S), els progressistes Partit Democràtic (PD), Lliures i Iguals (LeU) i Itàlia Viva (IV), aquest últim decisiu.

En arribar al Tribunal de Palerm (Sicília), el fundador de l'Open Arms, Òscar Camps, ha assegurat que "és el moment de donar respostes i buscar responsabilitats". L'ONG espanyola s'ha personat com a part civil al costat de vint entitats més, entre altres l'Ajuntament de Palerm i el de Barcelona.

Per la seua banda, Salvini s’ha mostrat crític amb el juí en el seu compte de Twitter, on assegurava que aquest és “el procés volgut per l'esquerra i pels aficionats a la immigració il·legal”.

En les pròximes sessions declararan l'exprimer ministre Giuseppe Conte i l'actor Richard Gere, que va visitar els migrants quan esperaven el permís per a desembarcar. El mes de maig, un tribunal de Catània que duia un cas semblant al de l'Open Arms, va desestimar el processament de Salvini.

També et pot interessar

stats