Un fiscal italià ordena el desembarcament immediat dels migrants de l’Open Arms

Investiga un presumpte delicte de segrest de persones davant de la negativa de Salvini a permetre que desembarquen.

Imatge de portada: Celebració a bord de l'Open Arms després de conéixer la decisió del fiscal

La Fiscalia d’Agrigent (Sicília, d’on depén Lampedusa) ha ordenat confiscar el vaixell humanitari espanyol Open Arms i el desembarcament immediat dels vora 83 migrants que continuen encara a bord, davant del port de Lampedusa.  El fundador de l'ONG Proactiva Open Arms, Òscar Camps, ha confirmat via Twitter que la tripulació i el passatge desembarcaran aquesta nit a l'illa italiana. Assegura que la confiscació temporal del vaixell és un "cost" que Open Arms "assumeix per a assegurar que les persones de bord puguen ser ateses". 

El fiscal, Luigi Patronaggio, investiga un presumpte delicte de segrest de persones arran de la negativa del ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, a permetre que desembarquen els migrants. Ha pres la decisió després d’haver visitat aquest dimarts l’embarcació, acompanyat de diversos metges, per a verificar l’estat de salut dels migrants i la situació que hi ha a bord. 

La Fiscalia intenta aclarir per què no han pogut desembarcar els migrants a Itàlia, tot i que el tribunal va tombar la setmana passada l'orde de Salvini en què prohibia entrar a l'Open Arms en aigües territorials italianes. Tot i això, la investigació de Patronaggio no va adreçada contra cap persona en concret.

L’Open Arms porta dèneu dies en alta mar i la tripulació ha qualificat la situació de desesperada.  Va arribar a transportat 160 persones, però progressivament ha anat reduint el passatge de migrants rescatats amb un degoteig d'evacuacions parcials per motius mèdics i llançaments a la mar. De fet, quinze persones s’han llançat a l’aigua hui per a intentar arribar nadant a Lampedusa. 

L’ordre del fiscal italià s’ha conegut unes hores més tard que el govern espanyol decidira enviar cap a l’illa italiana el vaixell de l’Armada Audaz, per a escortar l’embarcació humanitària fins al port de Palma. L’executiu de Pedro Sánchez considera que aquest moviment és el “més adequat” per a resoldre l’emergència humanitària que es viu a l’Open Arms. L’Audaz ha salpat des de la base de Rota, a Cadis, passades les 18:30 hores, i ja va de camí. 

La decisió de la Fiscalia d'Agrigent s'interposa en la gestió del govern espanyol, ja que l'Open Arms haurà de quedar-se dues setmanes a Itàlia, perquè el fiscal l'ha incautat temporalment en el marc d'aquesta investigació per segrest de persones.

També et pot interessar

stats