Incertesa a bord de l’Open Arms, dihuit dies després

La vicepresidenta del govern espanyol assegura que els han oferit totes les solucions al seu abast.

Un migrant mira aquest diumenge des de la coberta de l'Open Arms les costes de Lampedusa (Itàlia). Francisco Gentico

Es manté la situació d'incertesa a bord de l'Open Arms, quan fa ja dihuit dies del rescat. L'ONG considera inviable navegar fins al port de Maó, l'última oferta de l'executiu de Pedro Sánchez. Mantenen que l'única opció segura és que els deixen desembarcar a Lampedusa, d'on es troben a només 800 metres.

De fet, quatre migrants s’han llançat al mar per a intentar arribar a l'illa nadant. Amb els ports tancats per decisió del ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, el govern espanyol ha oferit el port balear perquè acollira l’Open Arms atesa la situació d’emergència. L’ONG ha dit que es tracta d’un viatge de més de cinc dies i posaria en risc la seguretat dels 107 migrants a bord.

Salvini, ha ironitzat sobre la posició del govern espanyol i ha destacat que ell continua ferm en la seua decisió i amb el cap ben alt. 

Calvo: "No podem portar els nostres ports a Itàlia"

La vicepresidenta del govern d'Espanya en funcions, Carmen Calvo, ha recordat als responsables de l'Open Arms que els han oferit totes les solucions que tenen a l'abast per a facilitar el desembarcament dels migrants.

"Hem oferit el port més proper, no podem dur els nostres ports a Itàlia", ha insistit Calvo en una entrevista en la Cadena SER. Segons la vicepresidenta de l'executiu. "No és fàcil entendre que aquests migrants, que estan una situació molt difícil i tenen garantida una travessia a ports que estan preparats per a ells", no accepten l'oferta d'Espanya.

Brussel·les demana cooperació

Davant del bloqueig, la Comissió Europea ha demanat aquest dilluns als estats membres i a l’ONG Proactiva Open Arms que cooperen per a permetre, com més prompte millor, el desembarcament dels 107 migrants. L'executiu comunitari ha informat, a més, que Espanya ha sol·licitat que coordine la reubicació dels migrants entre els països que han acceptat acollir-ne una part, i ha reiterat que està preparat per a fer-ho quan es produïsca el desembarcament.

També et pot interessar

stats