Israel es prepara per a un atac "imminent" de l'Iran
La maquinària diplomàtica de Washington treballa a correcuita per a desactivar el possible atac, l'anunciada represàlia de Teheran pel bombardeig israelià de la seua ambaixada a Damasc
Israel es prepara per a un atac imminent de l'Iran. El departament d'intel·ligència de Tel-Aviv treballa en l'escenari "d'un atac directe" en les pròximes 24 o 48 hores, segons una font israeliana citada per The Wall Street Journal. Les autoritats iranianes van jurar que venjarien l'assassinat de set membres de la seua Guàrdia Revolucionària, inclòs un alt comandament, en l'atac israelià contra la seua ambaixada a Damasc, la capital de Síria, en què van morir tretze persones.
Des de Teheran s'assegura que encara no hi ha decisió presa, però la maquinària militar i diplomàtica occidental desconfia i ja s'ha posat en màxima alerta. Lufthansa, l'única companyia europea que vola a Teheran, ha suspés la connexió per motius de seguretat.
"A qui ens faça mal, li farem mal", ha assegurat el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que assegura que Tel-Aviv està preparat per a defendre's.
Atac de precisió amb drons i míssils
Els Estats Units ha enviat a Israel un alt comandament militar, el general Michael E. Kurilla i ha iniciat una ronda de telefonades als països amb influència sobre Teheran per a desactivar els tambors de guerra. El secretari d'Estat, Antony Blinken, ha parlat amb els homòlegs de Turquia, la Xina i l'Aràbia Saudí, per a advertir-los que l'escalada del conflicte no beneficaria ningú i intentar que convencen l'Iran a "no agreujar la situació".
Fons de la intel·ligència dels Estats Units donen per fet que l'Iran atacarà amb drons i míssils d'alta precisió objectius governamentals israelians. Teheran té capacitat militar per a atacar Israel, però és poc probable que ho faça des del seu territori perquè si ho fa i ho reivindica, la resposta israeliana i dels Estats Units pot ser devastadora. El més probable és que es limite a un atac simbòlic contra un edifici diplomàtic israelià i que ho faça per mitjà d'algunes milícies a les quals dona suport, com Hezbol·là al Líban o els rebels houthis del Iemen.
Hamàs demana una pausa militar per a fer recompte dels ostatges vius
L'amenaça latent de l'atac israelià és una de les derivades de l'ofensiva militar a la Franja de Gaza, que ha magnificat les tensions al Pròxim Orient. L'exèrcit israelià ha matat 63 en les passades 24 hores, que eleven a més de 33.500 les persones mortes.
Hamàs assegura que entre les víctimes civils dels bombardejos israelians hi poden haver alguns dels ostatges que reclama Tel-Aviv per a activar la treva. El grup islamista ha comunicat que en les circumstàncies actuals no pot concretar quins estan vius ni quins morts i ha demanat Israel, a través dels mediadors, una pausa militar per a recaptar la informació. "Perquè estan en diferents llocs, [retinguts] per diferents grups, alguns d'ells estan sota els enderrocs assassinats amb la nostra pròpia gent i negociem aconseguir equips pesats per a aquest fi”, han detallat.
L'alliberament dels 133 ostatges de Hamàs (129 captius des de la massacre del 7 d'octubre) és la condició clau d'Israel per a negociar l'alto el foc. Israel dona per fet que almenys trenta ja estan morts.